1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Haaparannan kunta

Haaparanta kieltää vierailut hoivakodeissa – rajoitukset tiukentuvat koko Norrbottenissa

Haaparanta sulkee myös urheilu- ja vapaa-ajan palvelunsa yli 15-vuotiailta. Juhlia ja tapahtumia perutaan.

Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Haaparanta kieltää vierailut hoivakodeissa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sven Tornbergin mukaan koronatilanne kunnassa on vakava.

– Tartunnat ovat levinneet Haaparannalla ja koko Norrbottenissa, minkä vuoksi vierailukielto otetaan käyttöön. Teimme saman maaliskuussa ja se osoittautui toimivaksi, Tornberg perustelee.

Lisäksi Haaparanta sulkee urheilu- ja vapaa-ajan palvelut. Poikkeuksena ovat vuonna 2005 ja sitä myöhemmin syntyneet. Kunta ei myöskään ota vastaan liikuntapaikkoihinsa alle 15-vuotiaita harrastajia muualta kuin Haaparannalta ja Torniosta.

Myös kirjasto suljetaan. Kunnan mukaan kirjat voidaan tilata joko verkon tai puhelimen kautta ja ne toimitetaan asiakkaille turvallisesti.

Kunnan verkkosivujen mukaan myös kaupungintalolla asiointia on rajattu.

Lisäksi Haaparanta on perunut koulujen ja esikoulujen yhteiset juhlat, samoin kuin kaikki yhteiset tapahtumat Tornion kanssa.

Koko maakunnassa yli 3 000 tartuntaa

Koko Norrbottenissa on otettu käyttöön entistä tiukemmat koronarajoitukset. Terveysviranomaiset kehottavat välttämään kaikkia fyysisiä kontakteja muiden kuin samassa taloudessa asuvien kanssa. Kuntalaisia kehotetaan luopumaan muun muassa juhlien järjestämisestä ja niihin osallistumisesta.

Myös oleskelua muun muassa kaupoissa, ostoskeskuksissa, museoissa, kirjastossa, uimahallissa ja kuntosalilla. Myös kokouksia, konsertteja, esityksiä, urheiluharjoituksia ja kilpailuja on syytä välttää, samoin tarpeetonta matkustamista.

Tiukennetut ohjeet koskevat myös työpaikkoja, mikä tarkoittaa muun muassa etätyöhön siirtymistä mahdollisuuksien rajoissa. Rajoitukset ovat voimassa 8. joulukuuta saakka.

Keskiviikkoaamuna Norrbottenissa on tullut ilmi 64 uutta tartuntaa ja kaikkiaan niitä on maakunnassa todettu 3 056. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 15 potilasta ja heistä kolmea hoidetaan teho-osastolla.