Porin perusturva lisää vanhusten kotihoitoa – arvostelijat pelkäävät ikäihmisten joutuvan heitteille

Kyse on valtakunnallisesta tavoitteesta vähentää vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa laitospaikkoja tulevaisuudessa.

Uutena linjauksena on, että ikääntynyt voisi asua kotona mahdollisimman pitkään. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Mira Bäck

Porin perusturva toppuuttelee vanhustenhoidosta syntynyttä kipakkaa arvostelua.

Perusturvan tavoitteena on siirtää painopistettä ympärivuorokautista apua tarvitsevien vanhusten hoidossa laitoksista kotihoitoon valtakunnallisen linjauksen mukaan. Ylen kyselyssä alkusyksystä Porin valtuustoryhmien puheenjohtajat kannattivat linjausta. Poliitikkojen mielestä kotihoitoa pitää tehostaa, mutta osastopaikka on annettava niille, joilla on oikea tarve.

– Jokaisen tahto on asua omassa kodissa niin pitkään kuin on mahdollista. Toki me tarvitsemme myös ympärivuorokautista laitoshoitoa, mutta ei niin paljon kuin tällä hetkellä, selventää Porin vanhuspalvelujen johtaja Pirjo Rehula.

Arvostelijat pelkäävät, että vanhukset eivät saa riittävää hoitoa kotiinsa ja joutuvat jopa heitteille.

Vanhustenhoidosta on järjestetty mielenilmaus, jätetty kansalaisadressi päättäjille ja asiasta näkyy tämän tästä kiivaita mielipidekirjoituksia ja tekstareita maakuntalehdessä.

"Tässä vaaditaan sopeutumista kaikilta"

Porin vanhuspalvelujen johtaja Pirjo Rehula toivoo enemmän malttia kotihoitoa tukevaan malliin siirryttäessä.

– Tässä vaaditaan sopeutumista kaikilta. Moni muu kaupunki on tässä onnistunut.

Hän nostaa esimerkiksi mallimaakuntana pidetyn eteläkarjalaisen Eksoten Lappeenrannassa, jossa on alle neljä prosenttia ympärivuorokautisessa laitoshoidossa.

– Eli se on täysin mahdollista, mutta tämä edellyttää, että meilllä on kotihoidossa riittävästi resursseja ja myös esimerkiksi kotiin kuntoutusta pitää kehittää. Sanoisin näille huolestuneille ihmisille, että tämä on pitkäjänteistä työtä, että voidaan muuttaa palvelua enemmän kotihoitoa tukevaksi. Tavoitteena on parantaa palvelua, ei missään tapauksessa huonontaa.

Vanhuspalvelujen johtaja Rehula myös vakuuttaa, että tällä hetkellä ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevia vanhuksia ei olla siirtämässä kotiin, vaan pyrkimyksenä on vähentää tulevaisuudessa laitoshoitopaikkoja.

Voiko ihminen ikääntyä ilman pelkoa?

Kun keskustelu käy kuumana, moni ikäihminen tuntee turvattomuutta ja nuorempi saattaa miettiä, onko jopa syytä pelätä vanhuutta.

– Ei ole syytä pelätä vanhuutta, kaikkihan me vanhenemme, Rehula sanoo.

Hän kehottaa ikäihmistä tai hänen läheistään ottamaan yhteyttä palveluohjaajaan (siirryt toiseen palveluun), jonka opastuksella tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma kotona asumiseen kunkin omien tarpeiden mukaan.

Porin perusturva toimii Porin lisäksi Ulvilassa ja Merikarvialla.

Lue lisää:

Lue lisää: