1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sisävesiristeilyt

Tampere haluaa ostaa Hopealinjat – Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja: "Uskon, että siihen vastataan myönteisesti"

Isosuon mukaan hinta yhtiön osakkeista on enemmänkin muodollinen kuin, että niillä olisi oikea hinta.

Sisävesiristeilyt
Hopealinjojen laiva laiturissa
Suomen Hopealinjat Oy haki kesällä 2020 omistajakunnilta avustusta koronaepidemian vuoksi vaikeuksissa olevaan liiketoimintaan.Nina Keski-Korpela / Yle

Tampereen kaupunki haluaisi ostaa Hopealinjojen osake-enemmistön. Tampere suunnittelee ostotarjouksen tekemistä Hämeenlinnan, Valkeakosken, Akaan, Lempäälän, VR:n, Nokian ja Kangasalan osakkeista.

Ehtona on se, että kaikki pääomistajat myyvät omistamansa osakkeet ja Tampereen kaupunki saa haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön osakekannasta. Jos ehto täyttyy, lunastaa kaupunki jäljelle jäävien osakkaiden osakkeet osakeyhtiölain mukaisesti. Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti tiistaina, että muiden yhtiön pääomistajien kanssa pyritään neuvotteluratkaisuun.

Tampere on Hopealinjojen suurin yksittäinen omistaja reilun 30 prosentin omistuksella ja kokee, että hajautunut omistusrakenne on osoittautunut vuosien saatossa ongelmalliseksi.

Hämeenlinna omistaa viidenneksen

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoi kesällä, että kaupunki olisi valmis luopumaan Hopealinjojen osakkeista, jos joku maksaa niistä järkevän hinnan.

– Hämeenlinna on valmis olemaan yhteistyökumppanina, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että olisimme osakkaina. Esimerkiksi sopimuksellinen yhteistyö voisi olla paljon järkevämpää, koska tällaisella kuntaomisteisella yhtiöllä ei oikein ole sellaista sielukasta omistajaa, kommentoi Isosuo kesäkuussa.

Isosuo on samoilla linjoilla edelleen.

– Kun tiedämme osakeyhtiön tilanteen ja pääoman tarpeen, niin kyllä tosiasia on se, että niillä osakkeilla ei juuri arvoa ole. Ei markkina-arvoa eikä edes substanssiarvoa.

Isosuon mukaan hinta yhtiön osakkeista on enemmänkin muodollinen kuin, että niillä olisi oikea hinta.

– Tietämättä Tampereen tarjouksen yksityiskohtia, niin uskon, että siihen vastataan myönteisesti.

Hämeenlinna omistaa yhtiöstä noin 20 prosenttia. Yhtiön arvo kaupungin taseessa on 192 000 euroa. Tampere aikoo tiedotteen mukaan tarjota osakkeista nimellistä hintaa.

Isosuon mukaan tavoite on, että osakekaupat voitaisiin viedä loppuun vielä tämän vuoden puolella.

Tampere voi myös luopua osuudestaan

Toissijainen vaihtoehto on, että Tampereen kaupunki myy omistamansa Hopealinja Oy:n osakkeet jollekin nykyisistä omistajista tai ulkopuoliselle ostajaehdokkaalle. Edellytyksenä on, että ostaja sitoutuu yhtiön pääomittamiseen.

Hopealinja Oy:n isompia omistajia ovat Hämeenlinna (20,11 prosenttia), Valkeakoski (16,23), Akaa (6,14), Lempäälä (6,14) VR-Yhtymä Oy (5,94), Nokian kaupunki (4,42) ja Kangasala (4,38). Isoimmat osakkaat omistavat yhtiöstä yhteensä lähes 94 prosenttia, mutta tämän lisäksi yhtiössä on noin 60 pienomistajaa.

Lue seuraavaksi