1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taiteilijat

Tampere menettää taiteilijoitaan naapurikuntiin, koska sillä ei ole tarjota heille työtiloja – moni on jo lähtenyt, eikä palaa hevin takaisin

Kulttuuripääkaupungin asemaa tavoitteleva Tampere on alkanut selvitellä tilojen tarvetta ja lupaa etsiä ratkaisuja.

taiteilijat
Kolme taiteilijaa, Sauli Iso-Lähteenmäki, Silja Merikallio ja Matti Kuronen Nansotalon yhteistilassa.
Nansotalossa on myös yhteistä tilaa työhuoneiden vuokralaisten käyttöön. Kuvassa taloon keväällä muuttaneet Sauli Iso-Lähteenmäki, Silja Merikallio ja Matti Kuronen. Anne Savin / Yle

Tampereella käsityöläiset ja eri alojen taiteilijat ovat etsineet viime vuosina työtiloja heikoin tuloksin. Useat työtiloja sisältäneet vanhat teollisuusrakennukset ovat poistuneet käytöstä eri syistä. Esimerkiksi Pyynikin Trikoolla työskennelleet taiteilijat joutuivat etsimään uusia tiloja, kun kiinteistö päätyi yksityisen omistajan myötä asuntorakentamiseen.

Kuvataiteilija Sauli Iso-Lähteenmäki nojailee koneeseen ja hymyilee kuvaajalle.
Kuvataiteilija Sauli Iso-Lähteenmäki on tyytyväinen, kun muuton jälkeen pääsee keskittymään taiteelliseen työskentelyyn. Anne Savin / Yle

– Kävimme isolla porukalla etsimässä tiloja jonkin aikaa, mutta emme löytäneet mitään meille sopivaa, kertoo Nokialle asettunut Sauli Iso-Lähteenmäki Pyynikiltä lähteneiden taiteilijoiden tilanteesta.

– Kyllähän se on tietysti tosi ihmeellistä, varsinkin kun tila-asiaa on yritetty ajaa Tampereella vuosikaudet, jatkaa keraamikko Silja Merikallio.

Tampereelta pääosin kotoisin oleva taiteilijajoukko olisi toivonut tilojen löytyvän kotikaupungista.

– Mutta pakko oli jostain saada työtila ja nyt olen kyllä onnellinen, kun olen päässyt tänne, kertoo kuvataitelija Matti Kuronen.

Kuvataiteilija Matti Kuronen maalaa suurikokoista taulua kirkkailla akryyliväreillä.
Kuvataiteilija Matti Kuronen toivoi tilojen löytyvän Tampereelta, mutta on nyt onnellinen pääsystä Nansotaloon. Anne Savin / Yle

“Tänne” tarkoittaa Nokialla suurelta osin tyhjänä seissyttä tehdasrakennusta, Nansotaloa, josta on kehittymässä keskus monipuoliselle toiminnalle.

*Lue lisää: *Uutta elämää vanhaan tehtaaseen: Nanson trikootehtaasta kuoriutumassa tapahtumakeskus Nokialla

Nansotalo tarjosi puitteet ja ymmärrystä

Nanson entiseen tehdasrakennukseen remontoitiin alkuvuodesta yli 20 työhuonetta. Taiteilijat pääsivät kesän aikana uusiin tiloihin, jotka rakennettiin heidän toiveittensa mukaan.

– Nansotalo on aivan ihana meille, Silja Merikallio huokaa. Täällä on valtavan paljon otettu huomioon meidän toiveita, ja rakennettu muun muassa vaadittavia ilmastointeja.

Raskasta savea materiaalinaan käyttävä keraamikko iloitsee erityisesti tehtaan rakenteista.

– Täällä on kunnolliset lastaussillat ja hissit, ja tämä kestää minun tuotantoani, parhaillaan muun muassa tuhkauurnia valmistava Merikallio kertoo.

– Kyllähän tämä oli ihan lahja, kun kaiken hakemisen jälkeen joku sanoo, että hän haluaa teidät tänne. “Tässä on halli, jaetaan tästä huoneet teille. Sanokaa vaan neliöt”, kuvailee Kuronen Nansotalossa saatua vastaanottoa.

Nanson toimitusjohtaja, puheenjohtajaJuha Berglund
Juha Berglund on mielissään, että taiteilijat päätyivät Nokialle. Kuva on ajalta, jolloin Nansotalossa oli vielä tekstiilialan toimintaa. Marjut Suomi / Yle

Taiteilijoita oli vastassa Nansotaloa kehittävän yrityksen toimitusjohtaja Juha Berglund.

– Oli todella kiva ottaa yhteyttä Juha Berglundiin, koska hän oli heti samalla aaltopituudella ja häntä kiinnosti luoda tänne taiteilijayhteisö. Hän otti meidät huomioon tilojen suunnittelussa ja hintatasossa, joten saimme sen kaltaisia tiloja, joita oikeasti tarvitsemme, Sauli Iso-Lähteenmäki muistelee.

Taiteilijoiden päätyminen Nokialle on sopinut hyvin myös Nansotalon tavoitteisiin. Nyt tehdasrakennuksen kolmannessa kerroksessa palavat valot usein myös iltaisin.

– Toivon, että kolmannen kerroksen siivestä syntyy monivivahteinen ja virikkeellinen yhteisö, jonka tietenkin loppukädessä luovat taiteilijat itse.

Kiinteistön tehtävänä on tarjota puitteet. Toivon, että Pyynikiltä siirtyneet taiteilijat kokevat saaneensa nyt uuden kodin, jossa heillä on hyvä olla, sanoo Berglund.

Nansotalon omistajakunta tunnustautuu taiteen ystäviksi, mikä oli yksi syy tarjota helpotusta työtilojen puutteeseen.

– Taiteilijoissa sykkii luovuus, uudet virtaukset ja he peilaavat monella tapaa ympärillä olevaa yhteiskuntaa. Kiinteistö haluaa tarjota tulevaisuudessa tilat myös galleriatoimintaan, jotta mahdollisimman paljon Nansotalon taitelijoiden töitä saadaan esille, Berglund jatkaa.

Nansotaloon ja sen yhteyteen on suunniteltu paljon muutakin toimintaa ja uudisrakentamista.

Nanson tehdas Nokialla
Nansotalo oli vielä vuonna 2016 Nanso Groupin käytössä. Terri Niemi / Yle

Tampereella kartoitetaan tarpeita

Usean vuoden jatkunut keskustelu tilojen puutteesta on saanut Tampereen kaupungin havahtumaan. Meneillään on kysely, jonka avulla halutaan selvittää, minkälaisia tiloja taiteen ja kulttuurin tekijät tarvitsevat.

– Kyllä me olemme ihan tosissaan liikkeellä, vakuuttaa apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.). Olemme selkeästi tunnistaneet ongelman, ja haluamme puuttua siihen. Tahdomme myös kuulla kentän ratkaisuja.

Kyselyssä tiedustellaan muun muassa käyttäjien kiinnostusta Onkiniemen, Hiedanrannan ja Nekalan koulun tiloja kohtaan. Kaikki kohteet kaipaavat korjauksia, ennen kuin niitä voidaan käyttää. Kyselyn tarkoituksena on auttaa kaupunkia tekemään valintoja eri vaihtoehtojen välillä.

– Ei voi ajatella niin, että nämä kohteet olisivat epävarmassa tulevaisuuden tilassa loputtomiin, Stenhäll perustelee vaihtoehtojen selvittämistä. Kyselyn jälkeen pystytään tekemään valintoja sen suhteen, että missä voitaisiin edetä milläkin suunnitelmalla.

Vihreään pikkutakkiin pukeutunut mies seisoo vanhan tiilirakennuksen edessä ja hymyilee kuvaajalle.
Apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.) vakuuttaa, että Tampereen kaupunki etsii nyt tosissaan ratkaisuja taiteilijoiden tilakysymykseen. Anne Savin / Yle

Taide ja kulttuuri ovat Stenhällin mukaan kuitenkin tärkeä osa kaupunkia.

– Kyllähän se on meille olennainen osa tätä elinvoimaa ja sitä, mikä tekee kaupungista kiinnostavan.

Kulttuuripääkaupungin hakemisen imagoon puute taiteilijoiden tiloista sopii huonosti. Stenhäll näkeekin hakuprosessin olevan yksi työkalu nostamaan esille olemassa olevaa ongelmaa.

– Minun mielestä on syytäkin, että hakemus nostaa esille haasteita, ja niitä yritetään ratkoa kulttuuripääkaupunkihankkeen kautta. Tämä antaa meille tilaisuuden pohtia asiaa ja tehdä ihan oikeita toimenpiteitä, Stenhäll summaa.

Hän luottaa Tampereen vetovoimaan tuoda taiteilijat takaisin, mutta sanoo, että ratkaisut tilojen järjestymisen suhteen vaikuttavat kaikista eniten.

Nansotalo pitää taiteilijansa

Nokialla työnsä jälleen vauhtiin saaneet taiteilijat eivät kuitenkaan usko, että palaisivat Tampereelle kovin helposti.

– Me olemme saaneet tänne hyvät tilat ja täällä on hyvä toimia. Se tulee varmasti virkistämään meidän kaikkien tekemistä ja työskentelyä, ja antaa siihen uudenlaisia edellytyksiä, sanoo Sauli Iso-Lähteenmäki.

Tärkeää on myös yhteisö, jossa taiteilijat voivat toimia yhdessä.

– Me voimme esimerkiksi järjestää tapahtumia, ja yhdistää voimiamme vaikka kurssituksessa ja avointen ovien -tapahtumissa, Silja Merikallio miettii.

Keraamikko Silja Merikallio istuu dreijaamassa.
Keraamikko Silja Merikallio arvostaa vanhan tehtaan kestäviä rakenteita, lastaussiltoja ja tavarahissiä. Hän tilaa materiaalikseen kerralla useita satoja kiloja savea. Anne Savin / Yle

Jos Tampere aikoisi houkutella taiteilijoita aikanaan tarjolle tuleviin tiloihinsa, Merikallio vinkkaan yhdestä valttikortista.

– Sellainen tila, jossa kurssitilat olisivat työhuoneiden yhteydessä. Meistä moni opettaa, ja silloin opetuksen kannalta olisi paljon helpompaa, jos omaa työhuone ja työvälineet olisivat lähellä.

Mutta helpolla esimerkiksi juuri Nansotaloon asettuneita taiteilijoita ei Tampereelle enää saa.

– Kyllä se voi olla aika vaikeata. Työhuoneen muuttaminen on kallis, pitkä prosessi ja täällä on viihtyisää. Tarjouksen pitäisi olla aikamoinen, Sauli Iso-Lähteenmäki vastaa hetken mietittyään.

Lue seuraavaksi