1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjältä on tullut koronatartuntoja, vaikka raja on kiinni – johtajaylilääkäri: "Kaikkea tarpeetonta liikkumista Venäjälle tulisi välttää"

Kymenlaakson uusimmista tartunnoista noin joka neljäs on tullut ulkomailta.

Kymenlaakso
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Ulkomailta tulleita tartuntoja on lukumäärällisesti vähän, mutta suhteessa Kymenlaaksossa todettujen tartuntojen määrään niiden osuus on merkittävä. Kuvituskuva koronanäytteenotosta.Silja Viitala / Yle

Kymenlaaksossa on viimeisen viikon aikana todettu useita ulkomailta tulleita koronavirustartuntoja. Maakunnassa todetuista paristakymmenestä tartunnasta noin joka neljäs on saatu ulkomailta.

Se on HUS-alueeseen verrattuna paljon: Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että HUSin alueella noin 6 prosenttia tartunnoista on tällä hetkellä peräisin ulkomailta.

Kymenlaakson ulkomailta tulleissa tartunnoissa ovat viime aikoina korostuneet Venäjältä saadut tartunnat. Mäntymaan mukaan tätä selittää se, että Kymenlaaksossa asuu paljon esimerkiksi kaksoiskansalaisia, jotka pääsevät liikkumaan rajan yli, vaikka henkilöliikennettä on rajoitettu.

Kymsote muistuttaa, että Venäjän koronavirustilanne on Suomea vaikeampi.

– Kaikkea tarpeetonta liikkumista Venäjälle tulisi välttää. Mikäli Venäjällä on käytävä, niin palattua tulee noudattaa 10 päivän omaehtoista karanteenia, Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Kouvola edelleen kiihtymisvaiheessa

Kouvolan kaupungin koronavirusepidemia on ollut viime viikon keskiviikosta lähtien kiihtymisvaiheessa. Muualla Kymenlaaksossa jatkuu epidemian perusvaihe. Asian totesi keskiviikkona alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Kymsoten mukaan maakunnan koronatilanne on rauhoittunut parin viikon takaisesta, eikä maakunnassa ole isoja, aktiivisia tartuntaketjuja. Uusia tartuntoja todetaan kuitenkin päivittäin.

– Trendi näyttäisi nyt olevan noin kolme uutta tapausta päivittäin. Se on selkeästi vähemmän kuin parin viikon takaisella huippuviikolla, jolloin uusia tapauksia tuli yhteensä 40. Nollatasoon on kuitenkin tästäkin vielä matkaa, Mäntymaa sanoo.

Suurin osa Kymenlaakson uusista tartunnoista on todettu Kouvolassa. Kouvolan kaupunki tiedotti keskiviikkona, että syksyn ylioppilaat lakitetaan 4. joulukuuta ilman yleisöä. Juhlatilaisuutta voi seurata etänä.

Lue myös:

Kouvolan koronavirustilanne siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, opetusjohtaja: "Lähtökohtana on jatkaa lähiopetuksessa" – katso video

Kouvolan koronavirustilanne siirtynyt kiihtymisvaiheeseen – yli 20 hengen perhejuhlia tai yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää

Venäjältä Suomeen tulleella bussimatkustajalla koronatartunta – altisti 50 muuta matkustajaa, joista moni vielä tavoittamatta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi