1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesistöt

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vesistöjen kuormitusta halutaan edelleen vähentää – hoitosuunnitelma on kaikkien kommentoitavana

Kuormitustekijöitä ovat pääosin maa- ja metsätalous. Esimerkiksi Kuusamon alueella myös vesirutto vaivaa järviä.

vesistöt
Airo järvi soutu
Vesiruttoa on tavattu muun muassa Kuusamon Vuotunkijärvessä. Ehdotus Oulujoen-Iijoen vesienhoitosuunnitelmaksi paneutuu myös tähän ongelmaan. Arkistokuva.Ensio Karjalainen / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voin nyt jättää mielipiteensä maakunnan vesistön tilasta ja hoidosta. Ely-keskuksen ehdotus Oulujoen–Iijoen vuosien 2022–2017 vesienhoitosuunnitelmaksi on ilmestynyt viime viikolla.

Siinä halutaan vähentää entisestään kuormitusta alueen vesiin. Kainuussa kuormitusta aiheuttaa varsinkin metsätalous, Pohjois-Pohjanmaalla tämän lisäksi myös maatalous.

Uusi vesienhoitosuunnitelma tähtää toimenpiteineen hyvään pinta- ja pohjavesien tilaan. Oulujoen–Iijoen vesienhoitoalueella rehevöityminen ja liettyminen haittaavat useita järviä. Kuusamossa erityisenä riesana on ollut vesirutto, vaikka järvien tila muutoin onkin hyvä.

Ehdotuksesta voi antaa palautetta 14. toukokuuta 2021 saakka. Palautteen voi lähettää Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukselle lausuntopalvelun kautta, sähköpostitse tai kirjeitse.

Oulujoen–Iijoen vesienhoitoalueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lisäksi eteläistä reunaa Lapista.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi