1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kurtturuusu

Kitkeminen, katkominen, myrkytys vai höyryttäminen? Kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntaan etsitään keinoja Pohjanmaalla

Satoja kasvustoja on jo hävitetty eri puolilla Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaalla. Tehokkaimmista keinoista torjuntaan julkaistaan opaskirja.

Kurtturuusu
Jättipalsamin torjunnasta kertova kyltti.
Sami Pöntinen / Yle

Pohjalaisalueella etsitään keinoja torjua kurtturuusua ja jättipalsamia.

Torjuntaan keinoja etsivä hanke on nimeltään Inspect ja siihen on saatu rahoitusta muun muassa EU:ltä (Interreg Botnia-Atlantica) sekä valtiolta (Metsähallitus).

Kurtturuusun torjunnassa on tehty töitä runsaalla sadalla kasvustolla ja hävittämisessä on kokeiltu niin kaivuuta, erilaisia näännytysmenetelmiä, eri materiaaleilla peittämistä kuin kemiallista torjuntaa.

Jättipalsamia torjuttiin puolestaan jopa yli 150 kasvupaikassa, esimerkiksi Hyypänjoki-alueella, jossa tulokset olivat lupaavia. Jättipalsamin osalta keinovalikoimissa ovat olleet kitkeminen, eri korkeuksilta leikkaaminen, kemiallinen torjunta, kuumahöyrykäsittely sekä kukkien poiminta.

Kurtturuusu leviää lintujenkin mukana

Hankkeen aikana ei pystytä hävittämään alueelta kaikkia kasvustoja, mutta tavoitteena on hävittää kuitenkin mahdollisimman paljon kurtturuusu- ja jättipalsamikasvustoja.

Kurtturuusun torjuntaa on keskitetty Kyrönjoelle, Vaasaan ja Valassaarille.

Ruotsissa taas työtä on tehty Uumajan kunnassa, Holmöarnan ja Snöanin saarilla. Lahden ylittävälle yhteistyölle on hyvät perusteet; esimerkiksi kurtturuusu voi levitä lintujen mukana jopa 200 kilometrin matkan.

Tähän mennessä on havaittu, että torjunnassa joudutaan käyttämään tilanteen ja paikan mukaan useita eri keinoja. Varsinaiset tulokset nähdään aikaisintaan ensi vuonna, ja toiminta jatkuu jälleen keväällä.

Tärkeä asia hankkeessa on laatia hyvä yleinen toimintasuunnitelma tehokkaaseen torjuntaan. Tekeillä onkin opaskäsikirja kurtturuusun ja jättipalsamin hävittämiseen. Iso merkitys on myös oikealla ja kohdennetulla viestinnällä, sillä torjuntaan mukaan halutaan lisää yhteisöjä ja kasvupaikkojen asukkaita.

Lue seuraavaksi:

Polttavaa vesihöyryä ja kiipeileviä vuohia – Suomi ja Ruotsi etsivät yhdessä parasta keinoa jättipalsamin ja kurtturuusun nujertamiseen

Lue seuraavaksi