1. yle.fi
  2. Uutiset

Muotilegendan toisenlainen syksy

Koronapandemia vesitti suunnitelmat, mutta Jukka Rintala ei lannistunut. Hän teki niin kuin on aina tehnyt: otti kynän käteen ja rupesi piirtämään.

Tavallisesti muotitaiteilija Jukka Rintala eläisi nyt vuoden kenties kiireisintä aikaa. Edessä siintäisi itsenäisyyspäivän vastaanotto pukuloistoineen. Nyt juhlat on kuitenkin peruttu. Rintalan ja monen muun suunnittelijan kalenteri on mennyt uusiksi.

Tänä vuonna isoja tilaisuuksia ei ole ollut. Siksi myös pukutilauksia on ollut vähemmän. Se on tietenkin harmi käsityöläisillemme. Kampaajille, meikkaajille ja ompelijoille.

Jukka Rintala

Mitä tekee muotitaiteilija keskellä pimeintä marraskuuta, kun korona on perunut kahdeksat messut ja vuoden tärkeimmän näytön paikan, Linnan juhlat? Luo totta kai uutta.

Esimerkiksi tämän jutun kuvissa näkyvät työt on tehty vain tätä helsinkiläisgalleriassa esillä olevaa näyttelyä (siirryt toiseen palveluun) varten.

Kyllä luomisen tuskaa kokee aina. En minä huvikseni maalaa päivät pitkät. Pitää olla jokin kohde, mihin tekee, ja sitten niitä syntyy.

Jukka Rintala

Jukka Rintala on Suomen tunnetuimpia muotitaiteilijoita. Hänen veistoksellisia luomuksiaan on nähty neljän vuosikymmenen varrella Presidentinlinnassa arviolta useita satoja.

Suurelle yleisölle voi tulla yllätyksenä, ettei Rintala ole pelkästään pukusuunnittelija: hän on myös lahjakas piirtäjä ja taidemaalari.

Ja tunnustautuupa Rintala myös ahkeraksi viherpeukaloksi. Hän viettää paljon aikaa maalla, ja luonto on tullut läheiseksi. Viime kesä kului pitkälti puutarhanhoidossa.

Rakkaus luontoon näkyy hänen tuotannossaan. Viime vuosina asiakaskuntakin on laajentunut: moni nuoripari saattaa hankkia ensimmäiseen kotiinsa Rintalan teoksen.

En piirrä mitään mallista. Nämä ovat fantasiaa, mielikuvia. Töissä näkyy oma Jukka Rintala -lajike.

Jukka Rintala

Vuosikymmentenkään jälkeen työ ei tunnu työltä. Kaikki, mitä Rintala tekee, on henkilökohtaista ja tulee itsestä. Piirtäminen on aivojen, sydämen ja käden välistä yhteistyötä. Sieltä se viiva tulee, hän kuvaa tekemistään.

Tekijät

Kuvaaja

Ronnie Holmberg

Toimittaja

Esa Koivuranta

Toimittaja

Kalle Suomi

Julkaistu 15.11.2020

Lue seuraavaksi