1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuttu tarina sai Minna Heinäheimo-Valkosen juurtumaan asukkaaksi Savon ytimeen – Kuopio ohitti väkiluvussaan ensimmäistä kertaa Lahden

Yliopistokaupunkien imu on suuri, sillä opiskelija on myös potentiaalinen asukas.

Kaupunkien asukasmäärät
Kuopiolainen proviisori Minna Heinäheimo-Valkonen
Seinäjoelta kotoisin oleva Minna Heinäheimo-Valkonen muutti alunperin Kuopioon opiskelemaan. Hän arvostaa kotikaupungissaan luontoa, vakituista työtä ja hyviä palveluita.Toni Pitkänen / Yle

Tuntematon Itä-Suomi välkkyi eteläpohjalaisen lukiolaistytön mielikuvissa kaukaisena ja kiehtovana. Kuopio vaikutti olevan sopivan kokoinen uusien ystävyyssuhteiden solmimiselle. Vanhan yliopistokaupungin imago oli purrut. Proviisoriksi haluava Minna Heinäheimo-Valkonen valitsi Kuopion yliopiston Helsingin sijaan.

Opintojen kuluessa löytyi myös parisuhde ja gradun ohessa tehdyt työt poikivat työpaikan. Heinäheimo-Valkonen sanoo, että he ovat onnekkaita kun molemmat löysivät omalta alaltaan vakituiset työpaikat.

– Jo opintojen aikana haaveilimme salaa, että voisimme jäädä tänne, koska Kuopio on niin kiva kaupunki.

Heinäheimo-Valkonen ei ole ainoa opintojen jälkeen alueelle jäänyt. Kuopiossa asukasmäärä on lisääntynyt viime vuosien aikana reippaasti, osittain juuri yliopisto-opiskelijoiden jäädessä seudulle.

Tänä syksynä vaikutukset näkyivät myös noin 300 kilometriä etelämpänä, kun Kuopio ohitti Lahden Suomen kahdeksanneksi suurimpana kaupunkina.

Se sai Lahden kaupunginjohtajan tarttumaan puhelimeen.

Miksi on väliä kuka on suurin?

Kun uudet tilastot kaupungin asukasluvuista tulivat, oli Kuopio ohittanut Lahden vajaalla kahdeksallakymmenellä asukkaalla. Ennakkotietojen mukaan Kuopiossa oli syyskuussa 119 997 asukasta ja Lahdessa 119 921 asukasta.

Tilastot osoittavat, että Kuopio on kasvanut reippaammin kuin ohitettu Lahti. Vaikka osa asukaslisäyksestä onkin selitettävissä isoilla kuntaliitoksilla, soitettiin Lahdesta silti rehti onnittelupuhelu Kuopioon.

– Kuopio on saavuttanut upeita kasvulukuja. Tämä on vähän tällainen leikkimielinen kisa kahden hienon kaupungin välillä, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Merkitys suurimpien kaupunkien listalla on tosielämässä pieni. Valtionosuuden laskentaperusteissa tai verotulojen määräytymisessä ei kaupungin asukaslukusijoituksilla ole väliä.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että kisa kaupunkien sijoituksista on leikkimielinen. Hän onnitteli Kuopiota asukasmääränsä kasvattamisesta Lahden ohi.Petri Niemi/Yle

Sen sijaan imagon ja kiinnostavuuden kannalta kaupunkien suuruusjärjestyksellä on merkitystä. Rahoittajat ja muuttajat lähtevät helpommin nousussa ja kasvussa olevan kaupungin mukaan.

Kaupunkien kehityskulut ovat pitkiä ja hitaita kaaria, joita ehtii moni kokki hämmentää. Edes opintomahdollisuuksien lisääminen ei tuo pikavoittoja, mutta niiden häviäminen näkyy nopeasti.

Korkeakoulujen ja kaupunkien merkitys toisilleen iso

Korkeakoulujen merkitys kaupungin kasvun kannalta on suuri. Ne tuovat vetovoimaa, pätevyyttä ja pysyvyyttä.

– Itä-Suomen yliopistolle on erittäin tärkeää, että saamme opiskelijoita myös kaupungin ulkopuolelta, sanoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä.

Itä-Suomen yliopisto
Itä-Suomen yliopistolla on merkitystä alueen väestömäärän kannalta. Opiskelijoiden sijoittumista työelämään seurataan tarkasti.Sami Takkinen / Yle

Kuopiossa 60 % yliopiston opiskelijoista tulee Itä-Suomen ulkopuolelta. Kolmannes jää opintojen jälkeen kaupunkiin pätevinä osaajina, ja se tiedetään myös yliopistoissa.

– Aloitamme esimerkiksi puheterapeutin koulutuksen ensi syksynä, tarkoituksena on saada päteviä puheterapeutteja alueelle. Myös lääkäreistä, juristeista ja kauppatieteilijöistä olisi alueellista pulaa ilman alueella olevaa yliopistokoulutusta, sanoo Määttä.

Myös Hämeessä tämä asia on huomattu. Työvoiman koulutustaso näkyy niin verotulojen kuin aluekehityksenkin mittareilla. Siksi Lahdessa haetaan nyt yhteistyön eri muotoja LUT-yliopiston ja kaupungin kanssa jatkuvasti.

Koulutuspaikkojen hyödyt kotiutuvat hitaasti

Kuopiossa on ollut yliopisto 1970-luvulta lähtien. Vasta kymmenen vuotta myöhemmin se alkoi merkittävästi vaikuttaa kaupungin kehitykseen ja asemaan opiskelijakaupunkina.

Lahti sai LUT-yliopistonsa vasta vuoden 2019 alussa, joten yliopistokaupunkina sen taival on vielä varsin tuore.

Ulkokuva LUT-yliopiston Lahden kampuksen rakennuksesta.
LUT-yliopisto on toiminut Lahden alueella reilun vuoden. Sen merkitys alueelle kasvaa jatkuvasti.Mika Halme / Yle

– Vasta nyt alkaa vaikutuksia nähdä ja se onkin sitten pitkää ja pysyvää vaikutusta, sanoo Timonen.

Muutokset ovat hitaita, ja yliopiston vaikutusta väkilukuun nähdään Lahdessa vasta vuoden päästä. Toistaiseksi LUT:ssa ollaan keskitytty maisteri- ja täydennysopintoihin, mutta tulevaisuudessa kaduilla tallaa myös fukseja.

– Ensi vuoden syksystä alkaen tänne alkaa tulla perustutkinto-opiskelijoita, sanoo Timonen.

Isoja kuntaliitoksia ja pääkaupungin imua

Kuopiossa on tehty viimeisten viiden vuoden aikana viisi kuntaliitosta. Se on tuonut kaupungille merkittävästi lisää asukkaita. Juankosken liitos neljä vuotta sitten osaksi Kuopiota nosti kaupungin väkiluvun Lahden tuntumaan.

Maantieteellinen sijainti on kuitenkin Lahden puolella. Alle tunnin matka pääkaupunkiseudulle on kirjattu myös kaupungin kasvustrategiaan.

– Jokaisella kaupungilla on omat vahvuutensa. Tässä on Lahden mahdollisuus, sanoo Timonen.

Minna Heinäheimo-Valkonen sanoo, ettei ihan heti ole muuttamassa Kuopiosta pois, mutta yksi syy saisi pakkaamaan tavarat.

Ville Valkonen ja Minna Heinäheimo-Valkonen istuvat keittiönpöydän ääressä.
Minna Heinäheimo-Valkonen ja Ville Valkonen ovat opintojensa myötä paikkakunnalle jääneitä, tyytyväisiä kuopiolaisia.Toni Pitkänen / Yle

– Sen verran realisti täytyy olla, että jos työt loppuisivat, tulisi myös muutto harkintaan.

Se ei kuitenkaan tunnu vielä realistiselta. Kaivattua yhteisöllisyyttä on helppo luoda kun on pysyvyyttä.

– Nyt kun perhe on kasvanut, on tärkeää että voi asua samassa paikassa eikä tarvitse miettiä vielä muuttoa muualle.

Lue seuraavaksi