1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovijäte

Muovin kotikeräyksestä tuli hitti Pirkanmaalla – jäteastioita joutuu nyt jonottamaan

Jonossa on useita kymmeniä taloyhtiöitä ja yksittäisiä talouksia.

muovijäte
Tarja Saarivalta vie muovijätettä uuteen jäteastiaan
Tarja Saarivalta ei antaisi enää muovinkeräysastiaansa pois.Marko Melto / Yle

Laajennettu muovinkeräys ja ihmisten kierrätysinto ovat tuottaneet Pirkanmaan jätehuollolle yllätyksen: muovinkeräysastiat ovat loppuneet kesken.

– Yleisesti ottaen astiat aina riittää, mutta tässä ehkä on käynyt niin, että puskaradio on toiminut aika hyvin. Kun on nähty, että se keltakantinen astia on ilmestynyt naapuritaloyhtiöön, niin halutaan se itsellekin, sanoo yhteyspäällikkö Janne Korkeamäki Pirkanmaan jätehuollosta.

Pirkanmaan jätehuollon yhteyspäällikkö Janne Korkeamäki
Janne Korkeamäki Pirkanmaan jätehuollosta uskoo, että astioita saadaan lisää jo lähiviikkoina.Marko Melto / Yle

Jonossa on useita kymmeniä taloyhtiöitä ja yksittäisiä talouksia. Tilanteen pitäisi kuitenkin korjaantua marraskuun aikana.

Muovinkeräystä on laajennettu tänä vuonna Tampereen seudulla kaupungin ympäryskuntiin ja lokakuun alusta myös kaupungin keskustaan. Heinäkuussa kerääjiä oli noin 400. Nyt Pirkanmaan jätehuolto kertoo, että kotikeräyksen on aloittanut jo yli 1 100 kotitaloutta tai taloyhtiötä.

Muovipakkauksia kerätään kiinteistöiltä Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven taajama-alueilla.

Mahdollinen myös omakotiasujille

Laajennettu muovinkeräys toi mahdollisuuden myös yksittäisille kotitalouksille laittaa keräysastian omakotitontille.

Ympäristöasioihin perehtynyt Tarja Saarivalta oli haaveillut omasta astiasta jo vuosia. Hän tilasi sellaisen pihaansa, mutta ei heti ottanut huomioon astian kokoa. Muovinkeräysastiat ovat 660-litraisia, eli yleisintä omakotitalon jäteastiaa isompia.

– Mieshän kysyi ensin, että mihinkä nää laitetaan. En minä sitä ollut miettinyt loppuun asti, Saarivalta nauraa, mutta kertoo, että hyvä paikka kuitenkin löytyi.

Muovijäteastia
Muovinkeräysastiat ovat kooltaa 660-litraisia.Marko Melto / Yle

Saarivalta on helppoon keräystapaan tyytyväinen, eikä antaisi keräysastiaa enää pois. Hänestä on tullut yksi puskaradion aktiivisista äänitorvista.

– Vieraat ei ehdi edes itse huomaamaan, kun olemme jo esittelemässä keräysastiaa kaikille. Kyllä tämä on jo kateutta herättänyt niissä harvoissa vieraissa joita korona-aikaan käynyt. Sukulaiset ovat miettineet lähtiessä, että mitenkähän tämä omassa kunnassa onnistuisi, Saarivalta sanoo.

Pirkanmaalla keräysastia on ilmainen, mutta tyhjennyskerta maksaa 6,51 euroa. Tyhjennysvälin voi valita itse. Monessa paikassa muovijätteen keräämisen jälkeen sekajätteen määrä on vähentynyt ja sekajäteastian tyhjennysvälejä on voitu pidentää.

Lue myös: Kata Kivipensas huomasi muovinkierrätyksen helpottuvan, kun hankki naapurien kanssa kimppa-astian – yhä useampi voi aloittaa kotikeräyksen Pirkanmaalla

Omakotitaloonkin saa pian muovinkierrätysastian Pirkanmaalla

Lisää Pirkanmaan uutisia löytyy Yle Areenasta. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi