1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalipalvelut

Riihimäellä nuoret kokemusasiantuntijat pääsevät kehittämään sosiaalipalveluja yhdessä ammattilaisten kanssa

Tavoitteena on saada ammattilaisnäkökulman lisäksi mukaan myös asiakasnäkökulma.

Riihimäellä käytetään nuoria kokemusasiantuntijoina, jotka osallistuvat sosiaalipalveluiden kehittämiseen. Kuva: Johannes Jahnukainen

Riihimäen sosiaalipalvelut on aloittanut yhteistyön nuorten kehittäjäryhmän kanssa. Tarkoituksena on, että nuoret ovat mukana kehittämässä lastenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita yhdessä alan ammattilaisten kanssa.

Kehittäjäryhmään on koottu mukaan nuoria ja nuoria aikuisia, joilla on kokemusta sosiaalipalveluista tai lastensuojelusta sekä halua kehittää palveluja oman kokemustietonsa avulla. Palveluohjaaja Johannes Jahnukaisen mukaan todellisen asiakkaan äänen ja mielipiteen tuominen kuuluviin on tärkeä asia.

– Kokemusasiantuntijoiden ääntä ja tietoa arvostetaan yhä enemmän. Järjestöpuolella on pitkään käytetty kokemusasiantuntijoita ja kuntapuolella on lähtenyt kiitettävästi erilaisia projekteja liikkeelle.

Ryhmässä on aluksi mukana noin 10 nuorta, mutta lisää osallistujia otetaan mukaan toimintaan matkan varrella.

– Keskiviikkoiltana aloittaneen kehittäjäryhmän kanssa edetään aika pienin askelin varsinkin, kun tämä on uusi juttu Riihimäellä. Ensimmäinen tavoite oli, että saadaan ryhmä kasaan ja nyt aletaan ihmettelemään sitä, mitä ryhmä haluaa tehdä.

– Toivon tietysti, että saadaan aikaiseksi jotain konkreettista, että osallistujat saavat aidon fiiliksen siitä, että he pääsevät vaikuttamaan asioihin ja heidän tietoa arvostetaan.

Johannes Jahnukainen muistuttaa, että nuoret päättävät itse, mitä haluavat lähteä kehittämään ja minkä kokevat tärkeänä. Työntekijät tukevat nuoria heidän työssään.