1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona typistää ravintoloiden pikkujoulukauden – juhlakauden myynnillä moni ravintola on perinteisesti sinnittelyt hiljaisen alkutalven yli

Ravintoloiden pikkujoulumyynti jää reilusti alle puoleen tavanomaisesta.

ravitsemisliikkeet
Tarjoilija täyttää kylmäkaappia juomilla ravintolassa.
Ravintoloiden ahdinkoa lisää saamatta jäävä pikkujoulumyynti. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Ravintoloissa odotetaan alkavaa pikkujoulukautta pelonsekaisin tuntein. Koronapandemia on hiljentänyt ravintola- ja tapahtuma-alan, ja moni työnantaja jättää pikkujoulut tältä vuodelta väliin.

Ravintoloissa tavallisesti vilkas joulunalusaika ei tänä vuonna toteudu edellisvuosien tapaan. SOK:n toimialajohtaja Ulla Peltoniemi toteaa, että tilanne näyttää heikolle.

– Tällä hetkellä meillä on noin 30 prosenttia viimevuotisesta tasosta kirjoilla olevaa pikkujoulukauppaa. Kyllä se ison loven tule jättämään yrityksille tähän loppuvuoteen. Nämä ovat olleet niitä vuoden parhaita kuukausia. Nyt tilanne on toinen.

Peltoniemen mukaan monessa tapauksessa odotetaan parempia aikoja, eli pikkujouluja on siirretty ensi vuodelle. Yritykset ovat ostaneet myös lahjakortteja työntekijöilleen ja keksineet etäpikkujouluja järjestettäväksi jollain muotoa.

Koronarajoitusten ravintolat suljetaan aiemmin ja sen myötä anniskeluakaan ei ole aamuyön tunneille. Anniskeluravintolat ovat ahtaalla, kun pikkujoulujuhlijoita ei tulekaan. Joulunaluskaudella on perinteisesti paikattu hiljaisena alkaaa seuraavaa alkuvuotta.

Oululaisen 1Bar:n yrittäjä Pekka Paurolan mukaan pikkujoulukaudella pitäisi saada myyntiä, jonka turvin ravintolat selviäisivät hiljaisemman alkutalven yli.

– Kassat on edelleen aika tyhjät. Heikoimmat kuukaudet varsinkin anniskeluravintoloissa ovat vielä edessä. Voi olla melko mielenkiintoista, millä tavalla ensi vuoden puolella ruvetaan näkemään konkurssiaaltoa tällä alalla.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi