Hyppää sisältöön

STM ja THL: Suomessa koronatorjunta onnistunut muuta Eurooppaa paremmin, mutta tartunnat kasvaneet isoissa kaupungeissa – rokotteesta tulossa ilmainen

STM ja THL pitivät viikottaisen tiedotustilaisuuden koronatilanteesta.

STM:n koronakatsaus, aiheina tautitilanne ja rokoteprosessi
STM:n koronakatsaus, aiheina tautitilanne ja rokoteprosessi

Suomi on onnistunut koronan torjunnassa paremmin kuin muut Pohjoismaat ja Euroopan maat, arvioi ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Meillä puolustus pitää, Taneli Puumalainen sanoi.

THL ja Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitivät tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Uusia tartuntoja Suomessa on raportoitu 198.

Koronatartunnat ovat kasvaneet Suomessa suurimmissa kaupungeissa. Varsinkin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa tapausmäärät ovat kasvaneet.

Toisaalta monella alueella tilanne on saatu hyvin hallintaan, jolloin alueellinen epidemiatilanne on rauhoittunut. Näin on käynyt esimerkiksi Vaasassa.

Alueiden omien raporttien mukaan kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Sairaanhoitopiireistä loput 14 ovat perustasolla, kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi sekä Rovaniemi.

Korona tarttuu kotona

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen lähde saatiin selvitettyä noin 55 prosentissa tartunnoista. Tämä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella tartunnanlähde oli tiedossa noin 40 prosentissa todetuista tapauksista.

Isoin osa tartunnoista tapahtuu kotimaassa – ja kotona. Tartunnoista perhepiirissä on tapahtunut vähän yli puolet.

Yksityistilanteissa eli esimerkiksi lähipiirin tapaamisissa tai yksityisissä kokoontumisissa oli tapahtunut 15 prosenttia uusista tartunnoista, työpaikalla 10 prosenttia ja harrastuksissa seitsemän prosenttia.

– Ylivoimainen valtaosa tartunnoista tapahtuu lähipiirissä ja yksityistilaisuuksissa, sanoostrategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Epidemiatilanne on kuitenkin huolestuttava ja voi pahentua nopeasti, Voipio-Pulkki muistuttaa.

– On käytetty takkapuu-vertausta: pienet puut kytevät ja kun lehahdus tulee, se tulee kunnolla, Voipio-Pulkki vertaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa ei juuri tapahtunut jatkotartuntaketjuja yksittäisistä tartunnoista. Ravintoloissa tartunnoista oli neljä prosenttia, mitä THL ja STM pitivät merkkinä siitä, että rajoitukset purevat oikealla tavalla.

Tartunnoista kahdeksan prosenttia on ulkomailta. Määrä on noussut vähän, mutta kasvanut hieman viime aikoina.

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä noussut

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevia potilaita on edelleen melko vähän, mutta potilaiden määrä on viime viikkoina kasvanut. Sairaalassa oli eilen 73 ihmistä ja tehohoidossa 14.

THL:n Puumalaisen mukaan on havaittavissa "trendiä", jonka mukaan keski-ikäiset sairastuvat aiempaa enemmän, mutta edelleenkin nuoret ja nuoret aikuiset ovat ryhmä, jossa koronatapauksia esiintyy eniten.

Tartunnoista suurin osa todetaan edelleen nuorilla aikuisilla, mutta myös vanhemmissa ikäluokissa tapaukset ovat jonkin verran lisääntyneet. On tärkeää suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, THL muistuttaa.

Kolmenlaisia rokotteita ostoslistalla

Lisäksi tiedotustilaisuuden aiheena oli koronarokoteprosessi. Sitä avasi ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Koronarokote on puhuttanut tällä viikolla paljon sen jälkeen, kun lääkevalmistajat Pfizer ja BioNTech kertoivat niiden kehittämän rokotteen estäneen taudin kehittymisen 90-prosenttisesti kolmannen vaiheen testeissä. Myös muita rokotekokelaita on pitkällä testausvaiheessa.

Nohynek sanoi KRAR:n eli kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän suosittavan, että Suomeen hankittaisiin yksi mRNA-rokote, eli sen tyyppinen kuin Pfizerin rokote on, sekä lisäksi yksi adenovirusvektorirokote ja yksi proteiinipohjainen rokote.

Ensimmäisessä vaiheessa on odotettavissa, että rokotteita on vähän, ne riittävät korkeintaan 10 prosentille väestöstä. Rokoteryhmä pohtii parhaillaan, kenelle rokotteet annetaan ensi vaiheessa.

Nohynek muistuttaa myös, että rokotteiden saatavuus riippuu myös esimerkiksi siitä, miten valmistajat saavat liikkeelle, mille ryhmille myyntiluvat on annettu ja niin edelleen.

Maksuton rokote

Koronarokotteesta on näillä näkymin tulossa ilmainen kuluttajille.

– Periaate on se, että kansallinen rokotusohjelma on maksuton. Se on periaate tässäkin, sanoo ylilääkäri Nohynek.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan piikki on auki kokonaiskustannusten osalta ja Suomi on sitoutunut osana EU:n yhteishankintaa rokotuskustannukset kattamaan.

Nohynek arvioi Ylelle aiemmin, että rokotteita voitaisiin saada yleisesti saataville ensi vuoden alussa.

Lue lisää: