1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. majoitus- ja ravitsemistoiminta

Korona aiheutti kotkalaisyrittäjälle miljoonatappiot – hotellivaraukset vähentyivät jälleen syksyllä

Korona-aika näkyy myös kotkalaisyrittäjä Ismo Rädyn hotelleissa.

majoitus- ja ravitsemistoiminta
Hotellihuone
Koronapandemialla on ollut isot vaikutukset hotelleihin. Kuvituskuva.AOP

Koronatilanne on vähentänyt hotelliyöpymisiä Kymenlaaksossa.

Poikkeuksellinen tilanne on heijastunut varausten määrään esimerkiksi kotkalaisyrittäjä Ismo Rädyn hotelleissa, Kotkassa Karhulan Hovissa ja Haminan Seurahuoneella.

– Keväällä korona näkyi varauksissa voimakkaasti, kun kaikki isommat tilaisuudet peruttiin. Kesällä suomalaisia matkustajia oli tosi paljon ja kesä oli hyvä. Nyt kun tuli uusia rajoituksia, varauskirjat ovat taas tyhjentyneet aika paljon. Satunnaisia matkailijoita on vielä, Räty tiivistää.

Ismo Rädyn mukaan hotelleissa yöpyy jonkin verran teollisuusalan keikkatyöläisiä. Karhulan Hovissa käy myös liikematkustajia, mutta ei edellisvuosien tapaan.

Kun mukaan lasketaan Rädyn liiketoiminta Rankin ja Kirkonmaan saarissa ja vesillä, yritys on koronan takia kaksi miljoonaa euroa budjetoidusta liikevaihdosta jäljessä.

– Se on tosi merkittävää. Olen ollut 30 vuotta yrittäjänä, enkä ole koskaan ennen joutunut lomauttamaan. Nyt on jouduttu laittamaan porukkaa lomalle, Ismo Räty sanoo.

Räty pyrkii paikkaamaan menetyksiä kehittämällä uutta liiketoimintaa. Tällä hetkellä katse on jo ensi vuodessa.

– Tarkoituksena on tarjota kotimaan matkailijoille erilaisia vaihtoehtoja, kuten telttamajoitusta saaristossa ja karavaanialuetta, jotta saamme ulkomaalaiset asiakkaat ja ryhmämatkat pienryhmillä ja yksittäisillä matkustajilla.

Uusi hotelli

Vaikeista ajoista huolimatta Ismo Räty on laajentamassa liiketoimintaansa. Räty osti lokakuussa Karhulassa sijaitsevan Scandic Kotkan yhdessä yrittäjä Miika Sollon kanssa. Käytännössä hotelli vaihtaa omistajaa joulukuussa, jolloin sen nimi muuttuu Hotelli Jokipuistoksi.

Rädyn mukaan hotellin ostamista piti koronatilanteen takia harkita tavallista tarkemmin.

– Tietysti talvi on muutenkin haasteellista aikaa. Tällainen mahdollisuus tuli. Olemme panostaneet matkailuun paljon, ja tulemme jatkossakin panostamaan, Ismo Räty sanoo.

Uuden hotellin suhteen on Rädyn mukaan lähdetty varovaisesti liikkeelle.

– Emme lähde hakemaan kuuta taivaalta. Talvi mennään puolivaloilla, ja kesää kohti varmaan sitten tahti kiihtyy.

Isoissa hotelleissa ei näy työmatkalaisia

Kouvolan Vaakunassa ja Kotkan Seurahuoneella vapaa-ajan matkustajien yöpymiset ovat suhteellisen normaalilla tasolla, mutta liikematkustus on vähentynyt merkittävästi, jopa 30-50 prosenttia.

– Se vaihtelee päivittäin, mutta liikematkustuksen poissaolosta tulee merkittävä lovi meille tällä hetkellä. Ylimääräiset kokoukset, tapaamiset ja firmojen tapahtumat loistavat poissaolollaan. Kotimaan matkailu on kuitenkin pitänyt käyttöasteita yllä, KSO:n toimialajohtaja Mikko Virtanen sanoo.

Mikko Virtasen mukaan liikematkustus romahti jo keväällä. Kotimaan matkailun buumi paransi hotellien tilannetta kesällä vaikean kevään jälkeen.

– Se täytti hotellimme ennätyksellisen täyteen. Syksymmällä tilanne rauhoittui, eikä liikematkustus palannut ollenkaan tavallisiin uomiinsa. Firmoista tuli paljon peruutuksia, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan hotellien täyttöastetta on tällä hetkellä vaikea ennustaa, koska vapaa-ajan matkustajat varaavat huoneita hyvin lyhyellä varoitusajalla.

– Huoneita varataan viikkoa etukäteen tai jopa edellisenä päivänä. Sama tilanne on melkein ympäri Suomen, Virtanen sanoo.

Lue seuraavaksi