Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö Keliberin suuri litiumhanke etenee Kokkolassa – yhtiö vuokraa tontin kemiantehtaalle suurteollisuusalueelta

Yhtiö solmi vuokrasopimuksen Kokkolan Energian kanssa 30 vuodeksi.

Keliberin koelouhoksen tutkimustunneli Kokkolan Syväjärvellä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaivosyhtiö Keliberin jättimäinen litiumhanke etenee Kokkolassa. Yhtiö ilmoitti torstaina, että se vuokraa kemiantehtaalleen tontin Kokkolan Energialta.

Osapuolet ovat allekirjoittaneet 30 vuoden vuokrasopimuksen Kokkolan suurteollisuusalueelle rakennettavan kemiantehtaan 12,5 hehtaarin tontista.

– Olemme tyytyväisiä, että saamme erinomaisen rakennuspaikan alueelta, missä on korkeatasoinen infrastruktuuri ja palveluntarjonta. Myös alueen panostus kiertotalouteen, turvallisuuteen sekä satama-, raide- ja ajoneuvoliikenteeseen palvelevat tarpeitamme”, toteaa Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala yhtiön tiedotteessa.

Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki pitää mielenkiintoisena mahdollisuutena, että energiayhtiö pääsee hyödyntämään kemiantehtaan jätelämmön.

Sopimus astuu voimaan 1.1.2021.

Kaivosyhtiö on suunnitellut litiumhanketta jo vuosia. Louhokset sijoittuvat Kaustiselle, Kokkolaan ja Kruunupyyhyn. Sieltä malmi kuljetaan Kaustisen Kalaveden rikastamolle, josta rikaste kuljetetaan rekoilla Kokkolan kemiantehtaalle jalostettavaksi.

Kalaveden rikastamon ja Kokkolan kemiantehtaan ympäristölupahakemus jätettiin kevättalvella.

Keliberin toimintamalli poikkeaa muista kaivosyhtiöistä siinä, että se toimii useilla eri paikoilla.

Yhtiö pyrkii aloittamaan Keski-Pohjanmaalla litiumin louhinnan ja jalostuksen vuonna 2024.