Hyppää sisältöön

Soramontut houkuttavat ulkopuolisia liikkujia lähes päivittäin – vaaran paikkoja ei välttämättä tunnisteta

Ulkopuoliset liikkujat tuovat huolta soramontuilla työskenteleville ammattilaisille. Montuilla liikkuminen on riskialtista.

Kuvituskuva soramontulta. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Ulkopuoliset liikkujat ja esimerkiksi koiranulkoiluttajat huolestuttavat soramontuilla työskenteleviä yrityksiä. Polvijärven Soran toimitusjohtaja Ari Leppänen on ollut alalla yli 30 vuotta.

Leppäsen mukaan soramontuilla näkee ulkopuolisia liikkujia nykyään lähes päivittäin. Soramonttualueilla liikkumisesta varoitetaan kylteillä ja ylimääräinen liikkuminen on turvallisuussyistä kielletty.

– Kaikki eivät ymmärrä vaaraa. Soramonttu ei ole hyvä paikka lenkkeilyyn tai koiran ulkoilutukseen. Siellä työskennellään ja liikutaan isojen koneiden kanssa. Penkat ovat vaarallisia ulkopuolisille.

Ari Leppänen sanoo, että työturvallisuus on tärkeä osa toimintaa. Murskekasoissa ja monttujen reunoissa huomioidaan, että penkkakorkeudet eivät nouse liian korkeiksi. Mahdolliset lipat poistetaan ja ainesta pyritään ottamaan niin, että lippoja ei tule.

Ari Leppäsen mukaan sora-alan ammattilaiset ymmärtävät vaarat paremmin kuin alueella mahdollisesti liikkuvat täysin ulkopuoliset.

– Jotkut ihmiset katsovat omaksi oikeudekseen liikkua soramonttualueilla. Emme pysty juoksemaan kaikkien perässä ja hätistelemään pois. Ulkopuolisten pitäisi ymmärtää, että kun ylimääräinen liikkuminen on kylteillä kielletty niin ollaan vaaran paikkoja sisältävällä alueella.

Kiteellä kuoli tiistaina keski-ikäinen mies soramontulla tapahtuneessa onnettomuudessa. Murskekasa oli romahtanut pyöräkoneen päälle noin parin metrin paksuisesti.

Pelastushenkilöstö löysi kuljettajan menehtyneenä kasan alta. Poliisi selvittää onnettomuuden yksityiskohtia.

Vakavat onnettomuudet ovat harvinaisia soramontuilla

Soramontuilla tapahtuu kuolemaan johtavia työtapaturmia harvoin. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tilastotietojen mukaan alueella ei ole tapahtunut toista Kiteen tapauksen kaltaista onnettomuutta ainakaan vuosina 2004–2020.

Myös pelastusopiston tilastojen mukaan kuolemaan johtaneet sortumaonnettomuudet soramontuilla ovat hyvin harvinaisia.

Työsuojelun asiantuntija, ylitarkastaja Janne Laakkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta arvioi Kiteen onnettomuuden harvinaiseksi.

Soramontuilla sattuu joskus työtapaturmia koneilla. Kauhan päälle voi esimerkiksi pudota iso möykky ja se voi heilauttaa konetta niin rajusti, että työntekijä saattaa loukkaantua tilanteessa.

Laakkosen mukaan sora-alan yritysten työturvallisuuskulttuuria on vaikea arvioida yleisellä tasolla. Työtapaturmia sattuu kuitenkin vähän vaikka soramontuilla on poikkeukselliset riskit moneen muuhun työhön verrattuna.

Lue lisää:

** **Mitä ihmettä? Sorakuoppa rauhoitettiin Hausjärvellä luonnonsuojelualueeksi ** **