1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isokauris

Iissä vahingossa ammuttu saksanhirvi oli nähty aiemmin riistakamerassa – katso video eläimestä, jota ei tiettävästi ole ennen nähty näin pohjoisessa

Saksanhirvi eli isokauris piipahti riistakamerassa Yli-Iissä. Myöhemmin se ammuttiin hirvenmetsästyksen yhteydessä.

Saksanhirvi riistakametassa Yli-Iissä
Katso, kun Pohjois-Suomessa harvinainen isokauris ilmaantuu riistakameraan Yli-Iissä.

Viime viikolla Iissä Pohjois-Pohjanmaalla hirvenmetsästyksen yhteydessä ammuttiin saksanhirvi eli isokauris. Saksanhirven metsästykseen ei ollut riistakeskuksen lupaa, mutta metsästäjä oli kertonut luulleensa eläintä metsäkauriiksi, joita puolestaan oli lupa ampua. Tapahtumia tutkitaan metsästysrikoksena.

Isokauriin liikkumista Iissä ihmeteltiin, sillä niitä ei pitäisi esiintyä alueella. Aiemmin viime viikolla isokauris ilmestyi Matti Soramäen riistakameraan Yli-Iin Karjalankylässä. Eläin vain piipahti kamerassa, kun yleensä Soramäen mukaan esimerkiksi hirvet saattavat oleskelle sen lähettyvillä useita tunteja. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juho Matala on vahvistanut Ylelle videossa olevan eläimen isokauriiksi ja pitää todennäköisenä, että kyseessä on sama yksilö, joka myöhemmin ammuttiin.

Eläimen ilmestyminen kameraan kummastutti Soramäkeä.

–Tiesin heti, että kyseessä on joku outo laji. Ihmettelimme tuttujeni kanssa, voiko saksanhirvi olla näin pohjoisessa, kun siltä se näytti.

Matalan mukaan isokauriiseen törmääminen Iin korkeudella ei ole loppujen lopuksi niin yllättävää, koska lajia on Ruotsin puolella. Isokauris on tullut Suomeen todennäköisesti Ruotsista, koska siellä niitä metsästetään muun muassa Uumajan pohjoispuolella (siirryt toiseen palveluun) (Luke).

– Ruotsin puolelta on aika lyhyt matka esimerkiksi Iin seudulle. Nuorille uroksille on tyypillistä etsiä uusia elinpiirejä laajaltakin alueelta.

Matalalla ei kuitenkaan ole tietoa, että lajia olisi nähty aiemmin Pohjois-Suomessa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Nikula kertoi aiemmin Ylen haastattelussa, että yksittäisiä isokauriita on nähty 2010-luvulla, mutta ne ovat olleet Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Nikula piti mahdollisena, että Iissä nähty yksilö olisi tullut Venäjältä, missä isokauriita tarhataan.

Saksanhirvi ei ole oikeasti hirvi, ja sen elinalue on Saksaa laajempi. Sen vuoksi Kielitoimisto suosittelee nykyisin siitä käytettävän nimeä isokauris.

Keskustelu on auki perjantaihin kello 23:een asti.