1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljän K-kunnan liitosneuvottelut etenevät Keski-Suomessa - "Liitos on kuuma puheenaihe, mutta positiivisessa hengessä"

Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi ja Kyyjärvi valmistautuvat liitosesitykseen, mutta yksityiskohdissa riittää neuvoteltavaa.

kuntaliitokset
Kyyjärven kunnantalo.
Kyyjärven kunnantoimisto on tällä hetkellä väistötiloissa. Niko Mannonen / Yle

Syksyllä alkanut työ Kyyjärven kuntajakoselvityksestä eli neljän kunnan liitoksesta on tuottanut jo yli 80 sivua sopimustekstiä. Työ jatkuu vuoden loppuun saakka, arvioi Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen.

– Tehdään paljon taustatyötä kuntien nykytilanteen selvittämiseksi ja mietitään tulevaa, ja kartoitetaan niitä talouslukuja joiden perusteella haetaan sitten valtiolta liitosrahoja, Tiina Pelkonen kertoo.

Pelkosen mukaan työ on sujunut hyvässä hengessä, ja ainakin Kyyjärven kannalta liitos näyttää nykytilaa paremmalta vaihdoehdolta. Pelkonen sanoo perustavansa arvionsa kuntalaistilaisuuksissa ja valtuuston iltakoulussa käytyihin keskusteluihin.

Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen pitää kädessään lehtiötä ja kynää.
Kyyjärven kunnanjohtaja uskoo, että liitos on kunnalle nykytilannetta parempi vaihtoehto.Jaana Polamo / Yle

– Varmasti Kyyjärvellä jotkin palvelut jopa paranee, ja kun meillä on kiinteistö- ja tuloveroprosentit aika lailla tapissa, niin siihenkin on varmaan tulossa jotakin helpotuksia kuntaliitoksen myötä, Pelkonen arvioi.

Kyyjärven kunnanjohtaja arvelee, että myös muissa kolmessa kunnassa nähdään yhteenliittyminen hyväksi vaihtoehdoksi. Hän muistuttaa, että kaikissa kunnissa enemmistö valtuutetuista on ollut liitosneuvottelujen kannalla.

Pelkosen mukaan liitos on kunnissa kuuma puheenaihe mutta positiivisessa hengessä.

– Halutaan muutosta ja on havaittu, että täällä ollaan vähän sellaisessa näivettymisen kehässä, jos jokainen jatkaa yksin eteenpäin, Tiina Pelkonen toteaa.

Kuntalaisten into näkyy siinäkin, että uudelle kunnalle pyydettyjä nimiehdotuksia kertyi peräti 324. Niiden joukosta ohjausryhmä on jo poiminut muutaman jatkoon. Nimivalinnan pohdinta jatkuu ensi viikolla Karstulassa, kun liitoshankkeen ohjausryhmä kokoontuu.

– Toivottavasti ohjausryhmä voisi jo kertoa ainakin jatkoon päässeet nimiehdotukset sen jälkeen, Tiina Pelkonen lupailee.

Lue seuraavaksi