1. yle.fi
  2. Uutiset

Strömsbergin mylly elää uutta kultakauttaan

Mylläri Jani Hannula pyörittää Suomen toiseksi vanhinta toiminnassa olevaa maalaismyllyä Porvoossa.

Mylly on ollut toiminnassa tiettävästi ainakin vuodesta 1545. Nykyisellä paikallaan mylly on toiminut vuodesta 1926 lähtien.

Strömsbergin myllyssä jauhetaan vuodessaa lähes 200 000 kiloa jauhoja. Viimeksi kysyntä on ollut yhtä suurta 1950-luvulla.

Viime vuosina trendannut hapanjuurileivonta on lisännyt jauhojen menekkiä. Korona-ajan kotoilu on nostanut sitä vielä entisestään.

On kiva lähteä töihin, kun asiakkaat kertovat arvostavansa tuoretta, lähellä tuotettua jauhoa.

Mylläri Hannulan ylpeys ovat vehnäjauhot, jotka jauhetaan kahteen kertaan. Tuloksena on täysin puhdasta ja leseetöntä jauhoa, jossa on hyvä sitko.

Parhaat jauhot syntyvät sadesäällä. Kosteasta jyvästä irtoaa enemmän jauhoa, ja myllyn puiset osat ovat vesikelillä tiiviit ja toimivat.

Myllyn osat ovat alkuperäiset 1920- ja 30-luvuilta.

Vanhoille osille myllyn kasvanut tuotanto on ottanut koville.

Huoltotöissä Hannulaa auttaa 96-vuotias sähkömies, joka tuntee myllyn läpikotaisin. Muut huoltotyöt ja varaosat täytyy tehdä itse.

Yksi tärkeä aine myllyn huollossa on siirappi: sillä saadaan hihnat luistamaan! Viikossa kuluu noin litra ruokasiirappia.

Opit fyysiseen myllärin ammatiin Hannula on saanut isältään, jonka työn jatkaja Hannula on.

Vanhemmat työskentelevät edelleen myllyllä yhdessä Hannulan kanssa. Usein työpäivät kestävät aamukolmesta puolille öin.

Hurjasta työtahdista huolimatta Hannula haluaa jatkaa myllärinä ja toteuttaa isältään saamaa oppia: "Laatu on tärkein, eikä pidä mennä sieltä missä aita on matalin."

Teen tätä työtä loppuelämäni, jos paikat kestävät. Myllyn sekä meikäläisen.

Tekijät

Toimittaja

Tuulianna Tola

Kuvat ja videot

Mårten Lampén

Julkaistu 24.11.2020

Lue seuraavaksi