Hyppää sisältöön

Itävalta tiukentamassa linjaa islamilaiseen radikalismiin: Hallitus ehdottaa ennaltaehkäiseviä pidätyksiä, tukien eväämistä ja imaamirekisteriä

Ehdotusten taustalla on kuun alussa Wienissä tehty terrori-isku. Joidenkin mielestä isku olisi voitu estää nykylaeillakin.

Ihmiset ovat tuoneet kynttilöitä Wienin keskustaan terrori-iskun uhrien muistoksi. Kuva: imago images / Xinhua / AOP

Itävallan hallitus esittää kovia toimia radiaalin islamismin saamiseksi maassa kuriin.

Ehdotus sallisi mm. terrorismirikoksista tuomittujen pitämisen ennaltaehkäisevästi vangittuna, vaikka he olisivat kärsineet rangaistuksensa.

Lukkojen takana voitaisiin ihmisten suojelemiseksi pitää niitä rangaistuksensa jo kärsineitä, joiden ei katsota vielä täysin hylänneen radikalismia, kertoi konservatiivinen liittokansleri Sebastian Kurz keskiviikkona.

Joissain tapauksissa juuri vapautuneita voitaisiin valvoa jalkapannalla tai elektronisella rannekkeella.

Ehdotusten taustalla on Wienissä kuun alussa tehty terrori-isku. Itävallan ja Pohjois-Makedonian kaksoiskansalainen tappoi iskussa neljä ihmistä ja haavoitti yli kahtakymmentä. Tekijällä oli yhteyksiä radikaaliin islamismiin. Poliisi ampui hänet.

Kurz myönsi ehdotusten olevan kovia, mutta hänen mielestään välttämättömiä väestöä kohtaavien uhkien minimoimiseksi. Hän kutsui Wienin iskun tekijän kaltaisia ihmisiä "tikittäviksi aikapommeiksi".

Hallitus aikoo antaa ehdotuksen parlamentille joulukuussa.

Kansalaisuuskin voitaisiin viedä

Liittokanslerin mukaan suunnitteilla on myös, että terrorismirikoksista tuomituilta kaksoiskansalaisilta vietäisiin Itävallan kansalaisuus. Heiltä voitaisiin myös evätä sosiaalietuudet ja perua ajokortti.

Hallitus suunnittelee myös helpottavansa menetelmiä, joilla voidaan sulkea yhdistyksiä ja moskeijoita, joilla katsotaan olevan osuutta ihmisten radikalisoitumisessa. Kansalaisia varten suunnitellaan nettisivustoa, jolla voisi ilmoittaa mahdollisesta jihadistisesta toiminnasta.

Tarkoitus on myös luoda rekisteri imaameista.

Kurzin konservatiivisen ÖVP-puolueen hallituskumppani vihreät arvosteli aiemmin oppositiossa ollessaan ajatusta ennaltaehkäisevästä pidätyksestä.

Oppositiolta vaihtelevia reaktioita

Oppositiopuolueista sosiaalidemokraattinen SPÖ sanoo olevansa odottavalla kannalla ehdotusten suhteen. Samalla se korostaa, että nykyinenkin lainsäädäntö olisi ollut riittävä estämään Wienin iskun, kertoo Itävallan yleisradioyhtiö ORF (siirryt toiseen palveluun).

Populistinen Vapauspuolue FPÖ haluaa puolestaan tiukempia lakeja. Se muun muassa veisi terrorismista tuomituilta kansalaisuuden, vaikka he olisivat vain Itävallan kansalaisia, poistaisi terrorismirikoksista nuorisorangaistukset ja kieltäisi tiettyjä järjestöjä.

Liberaalipuolue Neos vaatii, että ennen muista toimista keskustelemista Wienin iskusta on tehtävä selvitys. Selvitystä vaatii myös muu oppositio.

Itävaltaa on kuohuttanut se, että terrori-iskun tehnyt 20-vuotias sai olla vapaalla jalalla. Mies oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin.

Ihmetystä on herättänyt myös se, ettei Itävallan tiedustelupalvelu ryhtynyt toimenpiteisiin, vaikka Slovakia oli antanut kesällä vihjeen terroriepäillystä. Mies oli yrittänyt heinäkuussa ostaa rynnäkkökiväärin ammuksia slovakialaisesta kaupasta.

Itävaltaan on palannut noin 150 ihmistä, jotka ovat joko liittyneet tai yrittäneet liittyä islamistiseen terroristijärjestöön Isisiin Syyriassa tai Irakissa.

Maanantaina poliisi teki laajoja etsintöjä koteihin, yrityksiin ja järjestöihin, joiden uskotaan liittyvän islamistisiin Muslimiveljeskuntaan ja Hamasiin. Poliisi takavarikoi miljoonia euroja. Syyttäjien mukaan ratsiat eivät liittyneet Wienin iskuun.

Aiheesta aiemmin: