Google alkaa pian rajoittaa suositun Kuvat-palvelunsa ilmaista tallennustilaa – yhä useampi joutuu maksamaan kuvien säilytyksestä

Muutos tulee voimaan ensi vuoden kesäkuussa.

Google tarjoaa hakukoneen ohella niin sähköpostipalvelua, kuvien tallennusta kuin monia muitakin digitaalisia palveluita. Kuva: Carolina Husu / Yle

Google aikoo lopettaa ilmaisen, rajattoman kuvien tallennustilan tarjoamisen Kuvat-palvelussaan. Ensi kesäkuusta alkaen teknologiajätti tarjoaa enää rajatun määrän kuvien tallennustilaa ilmaiskäyttäjille. Rajaksi yhtiö on asettamassa 15 gigatavua.

Google Kuvat (englanniksi Google Photos) on tarjonnut mahdollisuuden ladata palveluun ilmaiseksi talteen rajattoman määrän kuvia, kunhan palvelu voi pakata kuvat latauksen yhteydessä originaalikokoa pienempään muotoon. Yhtiö nimittää tätä korkealla laadulla tallentamiseksi.

Palvelu mahdollistaa esimerkiksi kännykkäkuvien automaattisen tallentumisen suoraan puhelimesta. Jos kuvat on laittanut automaattisesti latautumaan Googlen palveluun, niistä on saanut helposti varmuuskopion puhelimen rikkoutumisen tai katoamisen varalle.

Jatkossakin näin voi tehdä, mutta rajan tultua täyteen käyttäjän pitäisi maksaa Googlelle tallennustilasta.

Googlen tulevaan 15 gigatavun rajaan ei lasketa kuvia, jotka on tallentanut pakatulla laadulla palveluun ennen rajoituksen tulemista voimaan. Näin ennestään palveluun tallennetut kuvat eivät ole katoamassa muutoksen myötä. Google on tiedottanut käyttäjiä muutoksesta sähköpostilla.

Tilarajoituksella lisää rahaa Googlen kassaan

Google ohjaa rajoituksella yhä useampia käyttäjiä ostamaan maksullista tallennustilaa. Sitä saa 100 gigatavua noin kahdella eurolla kuukaudessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan taustalla on Googlen omistavan Alphabetin pyrkimys pitää kiinni voitoistaan. Yhtiö on laittanut paljon rahaa erilaisten pilvitallennuspalveluiden kehitykseen, mutta niistä saatavat tuotot eivät ole kasvaneet läheskään samaa vauhtia.

Googlen kuvapalveluun ladataan viikossa yli 28 miljardia kuvaa ja videota. Käyttäjiä on yli miljardi kuukaudessa.

Google on ennakoinut, että käyttäjistä vain 20 prosentin olisi tarvetta ostaa maksullista tallennustilaa tulevien kolmen vuoden kuluessa. Myös yhtiön asettamaan 15 gigatavun määrään mahtuu ainakin tuhansia kuvia.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 13.11. klo 23:een asti.

Lue myös

Muokattu klo 16.50: Korjattu liikevaihto tuotoiksi.