Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja Häyry: Akkutehdashankkeen ja Vaasan ympärillä hyvä pöhinä

Vaasassa on päästy esittelemään uutta akkuteollisuusaluetta ensi kertaa koronakevään jälkeen.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan keskusteluja on käynnissä monen toimijan kanssa. Kuva: Yle/Anna Ruda

Vaasassa on päästy esittelemään uutta akkuteollisuusaluetta ensi kertaa kevään jälkeen. Paikalla on vieraillut viime viikolla toimija, jonka kanssa neuvottelujen odotetaan myös jatkuvan lähiviikkoina.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan keskusteluja on käynnissä muidenkin toimijoiden kanssa, mutta nimiä ja lähtömaita varjellaan medialta tarkasti. Ainut maininta kaupunginjohtajalta edelliseen liittyen on: Aasia.

– Etäneuvotteluja on käyty runsaasti, mutta fyysiset tapaamiset ratkaisevat paljon, sanoo Häyry.

Edellisessä tapaamisessa ovat olleet mukana kaupunginjohtajan ja teknisen johtajan lisäksi VASEK, Merinova, Vaasa Parks sekä elinkeinoelämän edustajia. Hanke on työllistänyt ryhmää tänä syksynä tiheään.

Häyry: Vaasan vahvuuksilla pärjätään pitkälle

Tapaamiset muiden alueesta kiinnostuneiden kanssa riippuvat vielä monesta asiasta, muun muassa Covid19-tilanteesta ja sen kehittymisestä. Asioita edistetään kuitenkin mahdollisimman paljon myös tilanteen parantumista odotellessa etäyhteydenpidolla.

Akkutehdas-alueen lisäksi Vaasassa on koettu tilanteen aktivoituneen laajemminkin, useammalla toimialalla. Esimerkkiksi alueelle tehdyt teollisuuden investoinnit ovat herättäneet kiinnostusta kaupunkiin ja alueeseen.

– Tällaista syksyä ei ole aiemmin nähty, sanoo Häyry.

Se, miten odotukset toteutuvat ja mahdolliset hankkeet konkretisoituvat, nähdään aikanaan. Varmaa on, että ensimmäinen päänavaus teollisuusalueen suunnitellusta käytöstä tulee olemaan merkittävä asia kaupungille sekä Vaasan ja Mustasaaren yhdessä rakentamalle Laajametsän teollisuusalueelle.

Kiinnostusta on todistettavastikin jo ollut; viimeisimpänä valtion omistama Suomen Malminjalostus ilmoitti vuoden alussa, että se suunnittelee avaavansa Suomeen kaksi tehdasta, jotka valmistavat muun muassa sähköautojen litium-akuissa tarvittavia materiaaleja. Tehdaspaikkakunniksi ovat ehdolla Kotka, Hamina, Kokkola ja Vaasa.

Lue lisää:

.
.