Hyppää sisältöön

Rantamökkejä myyty ennätysmäärä 30 vuoteen – kauppojen määrä kasvaa 40 prosenttia viime vuodesta

Kesämökkien hinnat kääntyneet nousuun vuosien kestolaskun jälkeen.

Kysytyimmät kesämökit seisovat suurten maakuntakeskusten lähialueilla. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomalaiset ovat tänä vuonna villiintyneet ostamaan kesämökkejä. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan rantamökkikauppoja oli jo syyskuun loppuun mennessä tehty selvästi enemmän kuin yhtenäkään vuotena 30 vuoteen.

Maanmittauslaitoksen arvion mukaan rantamökkikauppojen kokonaismäärä kaava- ja haja-alueilla nousee tänä vuonna lähes 5 200:aan, kun viime vuonna jäätiin 3 700:aan. Kasvua on 40 prosenttia edellisvuodesta, joka sekin oli ennätysvuosi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Mökkikaupan käynnisti koronatilanne, rajojen sulkeutuminen ja katseen kääntyminen kotimaahan ja kotimaiseen mökkikauppaan. Mökkikauppa on ollut usemman vuoden ajan nousussa, joten sikäli tämä ei ole uusi ilmiö, mutta mökkikauppa kyllä selvästi kiihtyi, sanoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta.

Toppisen mukaan mökkikauppa vilkastui jo heti keväällä, kun korona oli villeimmillään ja alkoi käydä ihan eri tahtiin kuin esimerkiksi omakotitalokauppa, joka hyytyi samaan aikaan pariksi kuukaudeksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mökkikaupan määrämuutokset vaihtelevat kuitenkin jyrkästi maakunnittain. Eniten mökkikauppa on vilkastunut Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla. Muualla kauppamäärät ovat kasvaneet rauhallisemmin tai pysyneet viime vuoden tasolla. Tarkkoja hinta- ja määrätietoja voi katsella Maanmittauslaitoksen tilastosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Toppinen arvioi, että mökkikauppa jatkuu vilkkaana ensi vuonnakin, mutta tämän vuoden lukemiin ei ylletä.

Vuosien lasku päättyi

Kasvanut mökkikysyntä on samalla kääntänyt koko maan keskihinnat nousuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Mediaanihinnat ovat silti edelleen kaukana vajaan kymmenen vuoden takaisista huippuhinnoista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaava-aluemökkien keskihinta on tänä vuonna noussut 90 000 euroon, nousua viime vuodesta 6 prosenttia. Haja-alueen mökkihinnat ovat pysyneet viime vuoden lukemissa.

Hinnat ovat nousseet muita maakuntia reippaammin etenkin Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Laskua on ollut haja-alueiden mökeissä Uudellamaalla ja Pohjois-Savossa ja kaava-alueilla Lapissa.

Rantamökit ovat tuttuun tapaan hintavimpia Uudellamaalla ja edullisimpia Lapissa. Pohjoisen keskihinta on yli 100 000 euroa etelää matalampi.

Outo tilanne pitkään

Toppisen mukaan mökkikaupassa eli vuosia ilmiö, jossa mökkikauppojen määrä kasvoi ja hinnat samalla laskivat.

– Se oli pikkuisen outo tilanne, mutta mökkejä vaan oli tarjolla kerta kaikkiaan paljon enemmän kuin ostajia, jolloin hinta tietysti laski.

– Kun tänä vuonna kysyntä yhtäkkiä lisääntyi voimakkaasti, myös hinnat kääntyivät nousuun ja ne ovat tänä vuonna jonkun verran nousseet.

Taisto Toppinen uskoo mökkikaupan jatkuvan vilkkaana ensi vuonnakin. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Toppisen mukaan mökeistä on ollut jopa pulaa, kun myytävää ei ole herunut tarjolle toivottuun tahtiin.

– Ja se tarkoittaa myös sitä, että mökkikauppa tulee jatkumaaan kohtalaisen kiivaana ensi vuonnakin, Toppinen arvioi.

Nousua ja laskua

Toppinen arvioi, että niin kauan kuin kysyntä jatkuu hyvänä ja mökkikauppa käy, niin myös hinnat pysyvät hyvällä tasolla ja jopa nousevat ainakin loivasti.

– Tietysti kun maa kaupungistuu voimakkaasti, niin kysyntä kohdistuu eri alueille eri tavalla ja osalla alueita hinnat voivat jopa laskea.

Toppinen arvioi kaupan jatkuvan vilkkaana pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun, Oulun, Kuopion ja vastaavien maakuntakeskusten liepeillä.

– Syrjemmällä Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutuilla alueilla mökkejä on ehkä vaikeampi saada kaupaksi hyviltäkin paikoilta, koska etäisyydet ovat kertakaikkian niin pitkiä.

Varsinainen mökkibuumi koettiin Suomessa 1980-luvulla. Kesämökkien lukumäärä nousi vuosikymmenessä yli 100 000:lla.

Kesämökkejä on Suomessa reilut puoli miljoonaa. Eniten mökkejä on Kuopiossa, Mikkelissä ja Paraisilla.

Lue lisää: