1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Luke: Suomen susikannassa ei ole merkkejä risteytymisistä koirien kanssa

Susipopulaatioissa Suomen ja Venäjän Karjalan sudet muodostivat oman ja Skandinavian sudet oman ryhmänsä.

susi
Susi kuvattuna Ranuan eläinpuistossa.
Suomalaissusia oli tutkimuksessa mukana 98 yksilöä.Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen tai Skandinavian susikannassa ei ole merkkejä tuoreista risteytymisistä koirien kanssa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Luonnonvarakeskuksen mukaan tähän tulokseen on päädytty ruotsalais-suomalais-venäläisessä tutkimuksessa, jossa analysoitiin susien ja koirien sekä tunnettujen koiran ja suden risteymien koko perimä eli genomi.

Kansainvälisen tutkimuksen oli mukana yhteensä yli 200 sutta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjän Karjalasta.

Luken mukaan suomalaisten susien osuus oli näistä lähes puolet ja koirien koko perimä oli käytössä 112 yksilöstä. Koirat edustivat pääasiassa sellaisia pohjoisia koirarotuja, joilla on suden kanssa yhteisiä ulkoisia piirteitä.

Vertailuaineistoina analysoitiin kolmen tunnetun koiran ja suden risteymän perimä sekä susien perimää eri osista Venäjää, Kiinasta ja Pohjois-Amerikasta.

Tiedossa olevia koiran ja suden risteytymisiä on Suomessa kolme

Tutkimuksen pohjalta on pääteltävissä, että suden ja koirien väliset mahdolliset risteytymiset eivät ole jättäneet jälkiä Suomen ja Skandinavian susien perimään, Luke kertoo.

Tiedossa olevia koiran ja suden risteymätapauksia on Suomesta kolme, joista viimeisin vuodelta 2010 sekä Ruotsista yksi ja Norjasta yksi. Todetut risteymät on viranomaispäätöksillä poistettu.

Tutkimuksen tavoitteena oli lisäksi selvittää mahdollisia eroja eri susipopulaatioiden välillä.

Koirat erottuivat selvästi omaksi ryhmäkseen. Suomen ja Venäjän Karjalan sudet muodostivat oman ja Skandinavian sudet oman ryhmänsä.

Aiheesta lisää:

Mikä susissa mietityttää? 8 kysymystä ja vastausta susista

Hämeen ely-keskus harkitsee tutkintapyynnön tekemistä Lopen kennelistä

Lue seuraavaksi