Hyppää sisältöön

Kuopion kouluhyökkääjä tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen – tuomio murhasta ja 20 murhan yrityksestä syyntakeisena

Tuomitun mielentilan arviointi oli tuomiossa keskeistä. Lähes kaikki syyttäjän vaatimukset hyväksyttiin.

Kuopion kouluhyökkäyskäräjiä istuttiin syyskuussa. Joel Marin pöydän takana oikealla oikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kuopion kouluhyökkääjän, 26-vuotiaan Joel Marinin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio tuli muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Käräjäoikeus katsoi, että Marin oli hyökkäyksen tehdessään syyntakeinen. Hän siis ymmärsi täysin, mitä oli tekemässä.

Syytetyn mielentila oli jutussa keskeistä. Puolustus haki hyökkääjälle vuosissa mitattavaa vankeusrangaistusta sillä perusteella, että mies olisi ollut tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen.

Käräjäoikeus tukeutui asiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon, jonka mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeinen.

Tätä johtopäätöstä puolsi muun muassa teon suunnitelmallisuus, koska mies oli valmistellut iskua yli vuoden ajan. THL totesi, että tuomitulla oli hyvä älyllinen kapasiteetti ymmärtää, mitä hän oli valmistautunut tekemään. Hän oli pyrkinyt tekemään iskun niin, että se yllättäisi kaikki.

Oikeus määräsi, että tuomittu pysyy vangittuna. Hänet toimitetaan odottamaan tuomion täytäntöönpanoa Kuopion vankilaan.

Puolustus tyytymätön, harkitsee valittamista

Nuori ukrainalainen nainen kuoli ja hyökkääjän lisäksi yhdeksän ihmistä haavoittui tai loukkaantui, kun mies hyökkäsi pitkän miekan kanssa opettajien ja opiskelutoveriensa kimppuun.

Isku tapahtui viime vuonna lokakuun ensimmäinen päivä Savon ammattiopiston luokkahuoneessa kauppakeskus Hermanin tiloissa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Asianosaiset voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Hyökkääjän puolustusasianajaja Matti Niiranen kertoo, että valittamista hovioikeuteen harkitaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Puolustus aikoo todennäköisesti ilmaista tyytymättömyytensä päätökseen ja harkitsee valituksen jättämistä.

Tuomitun puolustusasianajajan Matti Niirasen mukaan valittamisen aihetta saattaa olla muun muassa tulkinnoissa, joissa murhan yrityksiksi katsottiin myös tilanteet, joissa henkilöt eivät välttämättä olleet Niirasen mukaan "konkreettisesti vaaravyöhykkeellä".

Puolustus harkitsee valittamista myös hyökkääjän mielentilatutkimuksesta tehdyistä johtopäätöksistä. Kokonaisuudessaan Niiranen pitää tuomiota pitkälti odotusten mukaisena.

Lähes kaikki syyttäjän rangaistusvaatimukset menivät läpi

Käräjäoikeus hyväksyi lähes kaikki syyttäjien rangaistusvaatimukset. Itä-Suomen syyttäjäalueen apulaispäällikkö Ulla Oinonen pitää niin ikään tuomiota odotetunlaisena.

– Tuomio vaikuttaa hyvin perustellulta. Vakavia rikoksia ja seuraus on sen mukainen, Oinonen tiivistää.

Itä-Suomen syyttäjäalueen apulaispäällikkö Ulla Oinonen. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Oinonen ei vielä ota kantaa tuomiosta mahdollisesti tehtäviin valituksiin.

Syyttäjien hakema tuomio tuhotyöstä lieveni törkeäksi vahingonteoksi ja törkeän pahoinpitelyn yritys perusmuotoiseksi pahoinpitelyn yritykseksi.

Törkeässä vahingonteossa oli kyse kauppakeskuksen ja Savon ammattiopiston tiloihin aiheutuneista vahingoista, kun tuomittu sytytti luokkahuoneessa tulipalon.

Pahoinpitelyn yrityksessä oli kyse tilanteesta, jossa hyökkääjä yritti ampua kiinteistön virastomestaria ilmapistoolilla. Teko jäi yritykseksi, koska aseen paineilmasäiliö ei ollut kunnolla kiinni.

Käräjäoikeus tuomitsi syytetyn maksamaan uhreilleen ja muille asianomistajille mittavat, kaikkiaan satojen tuhansien eurojen vahingonkorvaukset. Myös hyökkääjän kontolle tulevat oikeudenkäyntikulut ovat suuret.

Syytetty myönsi oikeudessa murhan ja kolme murhan yritystä. Muissa murhan yrityksissä puolustus haki lievempää rikosnimikettä tai syytteiden hylkäämistä kokonaan.

Oikeudenkäynti oli poikkeuksellinen. Aiemmissa Suomessa 2000-luvulla sattuneissa kouluhyökkäyksissä tekijät surmasivat itsensä, eivätkä he näin ollen vastanneet teoistaan oikeudessa.

Lue myös: