Hyppää sisältöön

Välimerellä jälleen vakava onnettomuus – ainakin 74 siirtolaista on hukkunut Libyan rannikolla

Kalastajat ja merivartiosto pelastivat 47 henkilöä takaisin rantaan, kertoo siirtolaisuusjärjestö IOM.

Siirtolaisia Libyan rannikolla elokuussa 2019. Salakuljettajat lastaavat Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat usein kumiveneisiin, joissa on epävakaat moottorit. Kuva: Hannah Wallace Bowman / EPA

Ainakin 74 siirtolaista on hukkunut tänään Libyan rannikolla, kertoo YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM. (siirryt toiseen palveluun) Kyseessä on järjestön mukaan jo ainakin kahdeksas haaksirikko lokakuun ensimmäisen päivän jälkeen.

Torstaina uponneessa veneessä oli yli 120 henkilöä, joiden joukossa oli myös lapsia ja naisia. Rajavartiosto ja kalastajat ovat pelastaneet 47 henkilöä rannikolle.

31 henkilön ruumiit on löydetty, ja loput veneen matkustajista on kateissa.

Tällä viikolla jo useita onnettomuuksia

Salakuljettajat pakkaavat siirtolaiset usein huteriin kumiveneisiin, joiden epävakaat moottorit saattavat jättää siirtolaiset ajelehtimaan merille päiviksi.

IOM kirjoittaa sivuillaan, että viimeisen kahden päivän aikana keskisellä Välimerellä on kahdessa muussa onnettomuudessa hukkunut ainakin 19 henkilöä. Hukkuneiden joukossa tiedetään olevan kaksi lasta.

Siirtolaisia Välimerellä pelastava Open Arms -laiva on IOM:n mukaan pelastanut viime päivinä yli 200 ihmistä.

Välimerellä on tänä vuonna hukkunut yli 900 siirtolaista. 11 000 on palautettu mereltä takaisin Libyaan, jossa he ovat YK-järjestön mukaan vaarassa joutua esimerkiksi ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhreiksi.

Moni Afrikasta Eurooppaan pyrkivä siirtolainen kulkee Libyan kautta. Maassa ei ole ollut vakaata hallintoa vuoden 2011 kansannousuista lähtien.

IOM vaatii kansainvälistä yhteisöä ottamaan vastuun tilanteesta ja järjestämään Välimerelle pelastusjoukkoja. Sen mukaan Open Arms on ainoa reitillä tällä hetkellä operoiva järjestö.

Lisää aiheeseen liittyen:

.
.