1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

WHO on huolissaan tuhkarokon leviämisestä koronarajoitusten seurauksena

Rokotusohjelmat tuhkarokkoa vastaan keskeytettiin koronapandemian vuoksi 26 maassa.

Lapsia rokotettiin helmikuussa 2019 Myanmarissa Yangonin kaupungissa, jossa oli puhjennut tuhkarokkoepidemia. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että tuhkarokkotartunnat voivat lisääntyä maailmanlaajuisesti koronarajoitusten seurauksena. Järjestö pelkää, että viime vuoden piikki tuhkarokkotapasten määrässä nousee entisestään koronaviruksen vuoksi.

Vuonna 2019 maailmalla raportoitiin yhteensä 869 770 tuhkarokkotapausta, joka on korkein lukema sitten vuoden 1996. Viime vuonna tautiin kuoli yli 207 500 ihmistä.

– Vaikka tänä vuonna on raportoitu vähemmän tartuntoja, ovat koronarajoitukset häirinneet rokotusohjelmaa ja haitanneet ponnisteluita tartuntaryppäiden estämiseksi ja minimoimiseksi, kerrotaan WHO tiedotteessa.

Koronapandemian vuoksi ihmiset pesevät käsiään ahkerasti ja käyttävät kasvomaskeja, mikä estää muidenkin virustautien leviämistä. Mutta tuhkarokon kannalta hälytyskellot soivat, WHO sanoo.

Terveysjärjestön mukaan 94 miljoonaa ihmistä on vaarassa jäädä ilman suojaa tautia vastaan, koska tuhkarokon vastainen rokotusohjelma keskeytettiin 26 maassa koronapandemian vuoksi.

Tuhkarokkotartunnat olivat jo laskussa vuosien 2000 ja 2016 välillä

Ennen koronavirusta maailmalla kamppailtiin tuhkarokkokriisin kanssa, eikä kriisi ole ohi, kertoo YK:n lastenjärjestön UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

Hän lisää, että koronapandemiaa vastaan taisteleminen ei saa vaikuttaa tuhkarokkokriisin ratkaisemiseen.

Vuonna 2019 tuhkarokkotapausten todettiin olevan kasvussa kaikilla alueilla ympäri maailmaa. Yhdeksän eri maan tartuntaryppäät kattoivat noin 73 prosenttia koko maailman tuhkarokkotapauksista.

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama tauti, joka tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Tuhkarokolla on vaikeita jälkitauteja ja se voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa.

Taudin tartuntamäärät laskivat kattavan rokotusohjelman vuoksi huomattavasti vuosien 2000 ja 2016 välillä. Tauti on kuitenkin ollut elpymään päin, johtuen osittain kehittyneissä maissa ilmenevästä epäluottamuksesta rokotteita kohtaan.

Lue myös:

Vain kerran se on onnistunut täysin: rokotukset pyyhkivät tappajaviruksen koko maailmasta – 40 vuotta isorokon hävittämisestä

Tutkimus: Koronarokotteen turvallisuus ratkaisee, kuinka halukkaasti ihmiset sen ottaisivat

Laaja tutkimus: Rokotteiden vastustus vähentynyt jo ennen koronaa – Paikalliset epidemiat ja valeuutiset lisäävät epäluuloja