1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vartiolaivat

Vartiolaiva Merikarhu vaihtaa tänään omistajaa Kotkan Kantasatamassa – rajavartiolaitos luovuttaa aluksen opetuskäyttöön

Merikarhu korvaa Ekamin nykyisen koululaiva Katarinan.

Ekami aikoo ottaa uuden koulutusaluksen käyttöön ensi keväänä. Arkistokuva. Kuva: Yle

Rajavartiolaitos luovuttaa vartiolaiva Merikarhun tänään perjantaina Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolle.

Ekami saa entisen vartiolaivan opetuskäyttöön nykyisen koululaiva Katarinan tilalle. Uutta, Kantasataman laituriin ankkuroitua koulutusalusta tullaan hyödyntämään merenkulun koulutuksessa.

Merikarhu on toiminut kansainvälisissä tehtävissä Välimerellä vuosina 2016–2018.

Vuonna 1994 valmistunut alus poistui rajavartiolaitoksen käytöstä viime vuonna. Se ei enää vastannut suorituskyvyltään rajavartiolaitoksen operatiivisia vaatimuksia, eikä aluksen vaarallisten aineiden torjuntaan tarkoitettu kapasiteetti ole enää riittävä nykyisiin uhkakuviin verrattuna.

Monipuolista hyötyä

Jatkossa Merikarhua voidaan hyödyntää esimerkiksi Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskuksen eli Merikotkat ry:n tutkimustyössä. Vartiolaiva soveltuu hyvin myös öljyntorjunnan tutkimukseen ja kehitystyöhön.

Rajavartiolaitos ja Ekami ovat sopineet aluksen luovutukseen liittyen laajasta yhteistyöstä. Sopimuksen myötä Raja- ja merivartiokoulun opiskelijat pääsevät harjoittelemaan navigointia koulualuksella. Alus osallistuu myös rajavartiolaitoksen harjoituksiin.

Ekami aikoo ottaa uuden koulutusaluksen käyttöön ensi keväänä. Sitä ennen alukseen on tehtävä muutoksia ja se pitää rekisteröidä koulutuskäyttöön.

Lue lisää:

Vartiolaiva Merikarhu tulee opetuskäyttöön Kotkaan – palveli rajavartiolaitosta viime vuoteen asti

Vartiolaiva Merikarhu halutaan opetuskäyttöön Kotkaan – korvaisi nykyisen koululaiva Katarinan