1. yle.fi
  2. Uutiset

Syksyn ylioppilasjuhlia ei pitäisi järjestää pääkaupunkiseudulla, sillä koronatyöryhmä suosittelee yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä – katso lähetys

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esitteli perjantaina tiedotustilaisuudessaan muun muassa tuoreimmat koronaluvut ja -ennusteet.

koronavirus
Salminen ja Vapaavuori
Tiedotustilaisuudessaan kerrotaan muun muassa tämänhetkisestä epidemiatilanteesta ja -ennusteesta.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi toistaiseksi järjestää, suosittelee pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

– Työryhmä teki eilen suosituksen siitä, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tulee välttää. Tämä suositus koskee näin ollen myös syksyn ylioppilasjuhlia, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi koordinaatioryhmän tiedostustilaisuudessa perjantaina.

Suositus koskee myös muita juhlakauden kokoontumisia, kuten itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia, pikkujouluja ja muita joulun ajan yksityisiä juhlia.

– On selvää, että turvallisinta on juhlia hyvin pienellä porukalla ja mieluiten vain oman perheen kesken, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esitteli tiedotustilaisuudessaan perjantaina muun muassa tuoreimmat koronaluvut ja kertoi varautumisesta epidemian hillitsemiseksi.

  • Voit katsoa lähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla.
  • Paikalla olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, THL:n johtaja Mika Salminen, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sekä Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi eilen torstaina Vantaan koronainfossa, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttämistä perusopetuksen henkilöstölle. Suositus astui voimaan keskiviikkona 11. marraskuuta.

– Myös varhaiskasvatuksen henkilökunnan maskisuositusta valmistellaan pääkaupunkiseudulle, Vapaavuori kertoi perjantain tiedotustilaisuudessa.

Tiukempia rajoituksiin ollaan valmiita tarpeen mukaan nopeastikin

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoi, ettei koronan ole todettu levinneen joukkoliikennevälineissä. Myös HSL on tiedottanut asiasta. Mäkelän mielestä on merkittävää, ettei joukkoliikenteessä ole juurikaan todettu tartuntoja.

– Joukkoliikenteen asiakkaat pyrkivät noudattamaan ohjeistuksia: huolehditaan etäisyyksistä, käsihygieniasta ja ollaan puhumatta – sen pitäisi olla meille kohtuullisen helppoa – ja käytetään maskia, Mäkelä muistutti.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori korosti kaikkien suositusten noudattamisen tärkeyttä, jotta tiukempiin rajoituksiin ei olisi tarvetta.

– Mikäli tautitilanne alkaa tästä olennaisesti heikentyä, olemme koronakoordinaatioryhmässä valmiita nopeallakin aikataululla ottamaan käyttöön kovinkin nykyistä tiukempia rajoituksia. Toivotaan, ettei tähän jouduta, se on nyt riippuvaista meistä kaikista, Vapaavuori totesi.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista lähellä kolmea prosenttia

Tiedotustilaisuudessa HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi HUS-alueen epidemiatilanteesta. Uudellamaalla tartuntojen määrä on noussut syksyn aikana rauhallisen kesän jälkeen.

– Näytteiden positiivisuusprosentti oli alkusyksystä alle puolen prosentin tuntumassa, mutta on noussut viime viikkoina lähes kolmen prosentin tuntumaan. Vaihdellen 2,5–2,9 prosenttia näytteistä on positiivisia.

Testauskapasiteetista oli keväällä puutetta, mutta asia on Mäkijärven mukaan saatu kuntoon: näytteenottoon pääsee nyt hyvin ja myös vastaukset valmistuvat nopeasti.

Mäkijärvi muistuttaa, että myös lievien oireiden kanssa tulee mennä testiin.

– Oire, joka aina tahtoo yllättää, on aamulla herätessä sellainen tukkoinen olo: ei ole kunnon nuhaa, kunnon kurkkukipua tai kuumetta, mutta tuntee, ettei ole kunnossa. Silloinkin kannattaa käydä testeissä. Näissäkin tapauksissa on löydetty positiivisia tuloksia, Mäkijärvi kuvaili.

Lue myös:

STM ja THL: Suomessa koronatorjunta onnistunut muuta Eurooppaa paremmin, mutta tartunnat kasvaneet isoissa kaupungeissa – rokotteesta tulossa ilmainen

Voiko ensi kesäksi suunnitella lomamatkoja? THL:n Mika Salminen näkee tunnelin päässä pientä valoa, "Jos kaikki menee hyvin rokotteiden kanssa"

Tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta meillä ja maailmalla

Lue seuraavaksi