1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ypäjä

Ypäjä säilyttää kunnan tuloveroprosentin 22 prosentissa – kunta on tekemässä odotettua paremman tuloksen

Ypäjän kunnanvaltuusto päätti veroprosentista kokouksessaan torstaina.

Ypäjän kunnanjohtajan Tatu Ujulan mukaan odotettua parempaan tulokseen ovat vaikuttaneet kunnan säästötoimenpiteet ja kustannuskuri. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Ypäjän kunnanvaltuuston torstaisessa kokouksessa käsiteltiin muun muassa ensi vuoden tuloveroprosenttia.

Valtuusto päätti säilyttää kunnan tuloveroprosentin ennallaan ensi vuonna. Kunnallisveroprosentti Ypäjällä on siten 22 prosenttia.

Kokouksessa Juha Lundström (vihr.) ehdotti, että veroprosenttia olisi laskettu 21,75 prosenttiin. Lundströmin ehdotus ei saanut kannatusta.

Ypäjä päätti korottaa veroprosentin nykyiselle tasolle syksyllä 2019. Tuolloin veroprosenttiin tehtiin 0,5 prosenttiyksikön korotus. Ypäjällä tuloveroprosentti on Humppilan ohella maakunnan korkein.

Korotusvaraa kunnallisverossa ei tuleville vuosille juurikaan ole, toteaa Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

– Kunnallisveron lisäksi meidän on saatava muita tulovirtoja. Näkisin, että kun kotimaanmatkailua on jo saatu alulle tänä kesänä enemmän. Siinä olisi potentiaalia, mistä välillisiä tulovirtoja voisi esimerkiksi saada.

Ypäjä on tekemässä tänä vuonna odotettua paremman tuloksen. Vielä viime vuonna kunta kirjasi tilikauden alijäämäksi lähes 440 000 euroa. Tämän vuoden lopullista tilannetta Ujula ei vielä osaa arvioida, koska vuosi on kesken ja luvut elävät.

– Odotamme kuitenkin selvästi parempaa tulosta, kun mitä osasimme toivoa. Taustalla on muun muassa hyvä verotulojen kehitys ja saamamme lisävaltionosuudet.

– Näiden lisäksi kunnassa on hoidettu taloutta aktiivisesti. Esimerkiksi säästötoimenpiteet ja kustannuskuri ovat olleet keskeisiä tekijöitä, kun on haettu kelkan kääntymistä, kertoo Ujula.