1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

"Tartunnat voivat lähteä leviämään Pieksämäellä", sanoo terveyspalveluiden johtaja – kaupunki pandemian kiihtymisvaiheessa

Pieksämäellä todettiin eilen puutarhalla iso tartuntarypäs, kun koko henkilökunnalle oli tehty koronavirustesti.

koronavirus
Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä valottaa Pieksämäen koronarypästä.

Pieksämäki on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, tiedottaa kaupunki verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Kaupungissa otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen suositukset, jotka ovat voimassa ensi viikon lauantaihin 21. marraskuuta asti.

Kaupunki muun muassa suosittelee siirtymistä etätyöhön niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella ja käyttämään maskeja aina kun turvavälejä ei pystytä noudattamaan. Maskeja suositellaan myös toisen asteen oppilaitoksissa opetustilanteissa. Lisäksi kaupungin liikuntapaikat laitetaan viikoksi kiinni.

– Nämä ovat suositustasoisia rajoitustoimenpiteitä ja niitä on viikon ajan tarpeen noudattaa, jotta saamme tilanteen hallintaan. Tilanne on ollut meillä tähän mennessä hyvin rauhallinen. Uskon, että näillä toimenpiteillä pystymme hoitamaan tämänkin asian hyvin, sanoo Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen.

– Tilannetta seurataan viikon aikana ja katsotaan, tarvitaanko vahvoille suosituksille jatkoa.

Pieksmäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen
Kaupunginjohtaja Ulla Nykänen kehoittaa asukkaita noudattamaan suosituksia, jotta tilanne saadaan hallintaan.Isto Janhunen /Yle

Suositukset koskevat myös ravintoloita, joiden tulee lopettaa anniskelu kello 22. Pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikat rajataan puoleen. Muut ravintolat saavat olla avoinna kello 24 asti ja asiakaspaikoista saa olla käytössä kolme neljäsosaa.

Suositukset ovat kaupunginjohtajan mukaan tarpeen, koska koronatartunnan saaneiden henkilöiden liikkumisista ei ole tarkkaa tietoa. Se tiedetään, että he ovat viikon aikana liikkuneet monissa ruokakaupoissa.

Koronatartunnoille on voinut altistua viimeisen viikon aikana useissa paikoissa Pieksämäellä, varsinkin ruokakaupoissa. Virukselle on voinut altistua myös sunnuntaina 8. marraskuuta kello 10–12 Pieksämäen ortodoksisessa kirkossa.

200 puutarhan työntekijää testattiin

Pieksämäella todettiin torstai-iltana 64 koronatartuntaa joukkotestauksissa. Partaharjun puutarhan 200 työntekijää testattiin, koska alkuviikosta oli havaittu kuusi tartuntaa, joiden alkuperää ei saatu jäljitettyä.

Partaharjun puutarhan työntekijöiden koronatartunnat saattavat johtaa taudin leviämiseen alueella.

– On riski, että tartuntoja voi lähteä leviämään Pieksämäen kaupungin alueella, sanoo Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä.

Santeri Seppälän mukaan Pieksämäellä on viime aikoina ollut muutamia koronatartuntoja, joiden lähdettä ei ole voitu jäljittää. Nyt tartunnat on valistuneella arvauksella linkitetty puutarhan tartuntaryppääseen esimerkiksi samassa kaupassa asioinnin perusteella.

– Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää, koska tartuntoja on nuorilla ja monet ovat oireettomia, Seppälä sanoo.

Essote jäljittää parhaillaan tartunnan saaneiden liikkeitä. Jäljityksen perusteella muodostetaan riskiarvio.

– 64 jäljitettävää yhteen iltaan on kohtalaisen paljon, Seppälä toteaa.

Koronaa asuntolassa partaharjulla
Iso osa tartunnan saaneista asuu puutarhan asuntolassa, joten heidän karanteeninsa on helppo järjestää.Isto Janhunen /Yle

Riskiä taudin laajaan leviämiseen pienentää se, että iso osa tartunnan saaneista on puutarhan ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka asuvat tiiviisti rivitalossa. Heidät voidaan asettaa karanteeniin tehokkaasti.

Partaharjun puutarhalla on yrittäjän mukaan noudatettu suosituksia. Santeri Seppälä allekirjottaa väitteen.

– Yrittäjä ei olisi voinut toimia toisin. Tämä vain osoittaa taudin luonteen. Varsinkin nuorilla se voi levitä lieväoireisilta tai oireettomilta.

Tartunnan saaneiden karanteenit saattavat olla iso isku puutarhalle. Ojentaako kaupunki auttavaa kättä?

– Alustavien tietojen mukaan olen ymmärtänyt, että työskentely on mahdollista järjestää aika turvallisesti myös karanteeniaikana. En pysty ottamaan yksityiskohtiin kantaa tämän aamupäivän tiimellyksen jälkeen, kaupunginjohtaja Nykänen sanoo.

Tartunnan saaneilla ollut oireita

Testauksen ja jäljityksen aikana on selvinnyt, että osalla tartunnan saaneista on ollut oireita. Joillakin on ollut poikkeavuuksia haju- ja makuaistissa, toisilla väsymystä ja osalla nuhaa.

– Jos oireettomat ja lieväoireiset eivät ymmärrä sairastavansa tautia, se aiheuttaa hankaluuksia, Seppälä toteaa.

Tartunnan saaneiden joukossa on muutamia, jotka eivät ole puutarhan työntekijöitä.

Valtaosa tartunnan saaneista on hyvävointisia, mutta yksittäisillä henkilöillä oireet ovat vakavampia ja he voivat Seppälän mukaan joutua vielä sairaalahoitoon. Sairaalassa onkin varauduttu koronapotilaisiin.

Se vaikuttaa sairaalan muuhun toimintaan.

– Suurin vaikutus on tänään tartunnan jäljityksen turvaamisella, koska jouduimme ottamaan siihen ison joukon ihmisiä, Seppälä sanoo.

Hän kiittelee työntekijöitä joustavuudesta.

– Ihmiset tekevät pitkää päivää ja joutuvat joustamaan tosi paljon. Osa on tehnyt tuplavuoroa koko viikon, ja silti on joustettu.

partaharjun puutarha
Yrittäjä pitää rajoitteita mahdollisena kuoliniskuna puutarhan toiminnalle.Isto Janhunen / Yle

Suuri koronavirusrypäs voi olla puutarhan loppu

Pieksämäen Partaharjun puutarhan toinen yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Erkki Savolainen kertoo olevansa järkyttynyt eilisistä koronalöydöistä.

Keskiviikkona sote-kuntayhtymä Essote teki koko puutarhan henkilökunnalle koronavirustestin. Noin 60:lla puutarhan työntekijällä todettiin koronavirustartunta.

Lue myös: Pieksämäen joukkotestauksessa paljastui 64 koronatartuntaa – alueen keskussairaala nostanut valmiuttaan

Työt ovat Savolaisen mukaan Essoten määräyksestä lopetettu ja työntekijät ovat karanteenissa.

– Olemme kuitenkin päässeet tässä iltapäivällä hyviin tuloksiin, ja huolellisilla suojauksilla voimme ottaa tänne pari- kolmekymmentä henkilöä töihin huomenna. Saamme homman kriittisimmiltä osiltaan pyörimään, hän sanoo.

Puutarhan torstain tiedotteen mukaan puutarhan toimitilat ovat 10 hehtaaria, ja välttämättömimmät työt olisi mahdollista järjestää turvallisesti väliaikaisjärjestelyin.

Yritys jatkaa yhteistyötä Essoten kanssa.

– Aloitamme viikon vajaalla miehityksellä, ja keskitymme välttämättömiin töihin.

Neuvottomuus iskenyt

Savolainen kuvailee, että koronaviruksen varalta oli tehty heidän näkökulmastaan kaikki voitava.

Kesän ja syksyn aikana on työryhmiä jaettu Savolaisen mukaan pienemmiksi, työaikoja porrastettu sekä taukotiloja lisätty lähikontaktien välttämiseksi.

Kaikki uudet kotimaasta tai ulkomailta tulleet sesonkityöntekijät ovat myös Savolaisen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeiden mukaisesti viettäneet karanteenissa 10 päivää ja käyttäneet ulkona ollessa oransseja turvaliivejä, joissa selässä teksti karanteeni.

Näistä huolimatta tilanne on päässyt kehittymään pahaksi.

– En tiedä mitä muuta olisimme voineet vielä tehdä, Savolainen toteaa.

Ensimmäinen tartunta ehkä oireeton

Taimitarhalla työskennelleet ovat asuneet läheisissä rivitaloissa. Työntekijöistä merkittävä osa on Savolaisen mukaan Ukrainasta sekä Puolasta.

Savolainen kertoo, että ensimmäisen kerran koronatestauksia jouduttiin tekemään parisen kuukautta sitten.

– Silloin todettiin, että asia on erittäin hyvin hoidossa. Me olimme heti eristäneet yhden henkilön. Sitten tämä jatkui toisella henkilöllä muutaman viikon päästä. Siinä ei testattu kuin kymmenen ihmistä, eikä löytynyt mitään.

Savolainen kertoo omaksi käsityksekseen tapahtumista, että tauti on voinut kyteä pidempään.

Samanlainen viesti on annettu myös yrityksen eilen lähettämässä tiedotteessa, jossa arvellaan tartuntojen olleen peräisin oireettomalta nuorelta henkilökunnalta.

– Todellisuudessa on käynyt tilanne, että ei ole (tartunta) jäänyt mihinkään seulaan.

– Kun tehtiin koko henkilökunnan tarkastus, ilmeni, että täällä on paljon pahempi tilanne kuin kukaan on osannut kuvitella.

Kaikki altistuneet ja negatiivisen testituloksen saaneet testataan uudelleen ensi maanantaina.

Lue myös:

Pieksämäen joukkotestauksessa paljastui 64 koronatartuntaa – alueen keskussairaala nostanut valmiuttaan

Lue seuraavaksi