1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

HS: Venäjä harjoittelee elektronista sodankäyntiä lähellä Suomen rajaa

Venäjän puolustusministeriön mukaan laitteilla voisi häiritä vastapuolen signaaleja jopa 5000 kilometrin päähän.

Elektroninen sodankäynti tarkoittaa muun muassa radioviestinnän, tutkien, paikannusjärjestelmien, ja täsmä­aseiden häirintää ja estämistä. Kuva: EPA/Jagadeesh Nv

Venäjä varautuu elektroniseen sodankäyntiin Lapissa, kertoo Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun) Lehden mukaan venäläisjoukot ovat harjoitelleet radioliikenteen häiritsemiseen rakennettua järjestelmää noin 160 kilometrin päässä Suomen ja Norjan rajoilta Kitsan lentokentällä.

Radioita, tutkia, paikannuslaitteita ja muita teknisiä järjestelmiä häiritsemään rakennettu järjestelmä on nimeltään Murmansk BN, jossa on neljä 32 metriä korkeaa antennia. Järjestelmän tarkoituksena on häiritä tai estää vihollisen lentokoneiden, lennokkien, sotalaivojen, sukellusveneiden ja komentopaikkojen välinen viestintä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan laitteilla voisi häiritä vastapuolen signaaleja jopa 5000 kilometrin päähän.

Yle kertoi kaksi vuotta sitten, kuinka Venäjän epäiltiin häirinneen satelliittipaikannusta Lapissa Naton sotaharjoituksen aikana.

Lue lisää:

Norjan sotilastiedustelu julkaisi kartan Venäjän GPS-häirinnästä, joka ulottui myös Suomeen – Lavrov kutsui häirintää mielikuvitukseksi