Hyppää sisältöön

Vierumäen joukkohaudasta nostettu 27 ihmisen jäänteet − sisällissodassa kuolleiden tunnistaminen on hyvin vaikeaa

Versowoodin tehdasalueella Heinolan Vierumäellä on saatu loppuun yhden sisällissodan aikaisen joukkohaudan kaivaukset. Toisen haudan avaamista ollaan aloittelemassa. Alueella on myös yksi yksittäinen hauta.

Aidatulla alueella vasemalla on hauta 1 peitettynä teltalla. Oikealla näkyy hauta 2, jonka päältä on poistettu pintamaa. Kuva: Muuritutkimus Oy

Vierumäellä Versowoodin tehdasalueella sijaitsevasta joukkohaudasta on nostettu 27 vainajan jäänteet.

Arkeologisissa kaivauksissa on saatu valmiiksi ensimmäisen haudan tyhjentäminen. Vainajat olivat haudassa kahdessa kerroksessa, puolet pää itään päin, puolet pää länteen päin.

− Vainajat olivat hyvin epäjärjestyksessä haudassa. Sekä ylemmässä että alemmassa kerroksessa vainajista osa oli mahallaan ja osa selällään, kertoo arkeologi Kari Uotila kaivauksia tekevästä Muurintutkimus Oy:stä.

Versowoodin teollisuusalueelta siirretään pois sisällissodan aikana kuolleiden punaisten vainajien jäänteitä. Vainajien asettelusta ei Uotilan mukaan ole voitu varmasti päätellä esimerkiksi sitä, ovatko vainajat kuolleet taisteluissa vai teloituksissa.

− Kaivausvaiheessa on tarkkaan katsottu, löytyykö luoteja tai sirpaleita. Tietenkin vielä osteologisessa analyysissa tarkistetaan, onko luissa merkkejä, joista voisi päätellä kuolinsyytä, kertoo Uotila.

Haudasta löydettiin myös pieniä esineitä, kuten taskuissa olleita lyijykynien pätkiä, sekä vaatteiden osia. Sellaisia esineitä, joista vainajan voisi tunnistaa, ei kuitenkaan ole löydetty.

Ensimäisen joukkohaudan tutkimukset alkuvaiheessa. Kuva: Muuritutkimus Oy

Toisen haudan kaivaukset jatkuvat, vainajia tutkitaan talven aikana

Arkeologi Kari Uotilan mukaan vainajien tarkemmat tutkimukset alkavat, kun toiseenkin hautaan haudatut on saatu ylös.

− Vainajien ympärillä on aika monta vaatekerrosta. Nämä vaatekerrokset puretaan. Osteologi tutkii luut ja arkeologi tarkistaa vaatteet ja muut, että olisiko mukana mitään, mistä henkilöllisyyttä voisi päätellä.

Vainajien tunnistaminen tulee Uotilan mukaan olemaan hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Tunnistamiseen pyrkiminen on kuitenkin ollut ehtona sille, että vainajat voidaan siirtää keskelle teollisuusaluetta jääneestä joukkohaudastaan hautausmaalle.

− Useat ovat maatuneet aika paljon vaatteiden sisällä kosteassa hiekkamaassa. Voi olla, että luiden perusteella emme voi kaikkien sukupuolta tai ikää sanoa, pohtii Kari Uotila.

Arkistoselvitysten perusteella tiedetään jonkin verran siitä, keitä punakaartilaisia Vierumäellä käydyissä taisteluissa on kaatunut tai kadonnut.

Osalle vainajista voidaan ehkä tehdä DNA-analyysi, mutta se ei takaa tunnistamista. Tarvitaan mahdollisia omaisia, joiden DNA-näytteisiin vainajien DNA:ta voitaisiin verrata.

Alueella paikannetun toisen joukkohaudan kaivaukset jatkuvat. Sen arvioidaan olevan suunnilleen saman kokoinen kuin ensimmäisen.

Alueella on myös yksi yksittäinen hauta. Uotilan mukaan se voisi ehkä kuulua jollekin hieman joukkohautauksia myöhemmin haudatulle. Ensimmäisessä tyhjennetyssä haudassakin oli yksi vainaja muita enemmän pinnassa, mikä viittaa siihen, että hänet olisi haudattu muiden jälkeen.

Ensimmäisen haudan perusteella arvio vainajien kokonaismäärästä on edelleen 45-50.

Lue myös: