1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun teatterin toiminta-avustusta ollaan leikkaamassa puoli miljoonaa euroa – johtaisi isoihin irtisanomisiin ja ensi-iltojen vähenemiseen

Oulun kaupunginhallitus esittää merkittävää teatterin rahoituksen vähentämistä.

kulttuuri
Oulun kaupunginteatteri ilmakuva
Oulun teatterin toiminta-avustukseen suunnitellaan puolen miljoonan euron leikkauksia.Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupunginhallitus on leikkaamassa Oulun teatterille myönnettävästä toiminta-avustuksesta peräti puoli miljoonaa euroa ensi vuodelta.

Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen kertoo, että lähes viidenneksen leikkautuminen teatterin rahoituksesta johtaisi henkilöstön laajoihin irtisanomisiin.

– Leikkaus on käsittämätön ja Oulun kaupungin kulttuuristrategian vastainen. Se vaarantaa paitsi teatterin tulevaisuuden, myös Oulun kulttuuripääkaupunkihaun. Kaupunginhallituksen esitys valtuustolle tuli eilen teatterin johdolle täytenä yllätyksenä.

Oulun kaupunginhallitus on esittämässä, että Oulun teatterille myönnettävästä toiminta-avustuksesta leikataan 500 000 euroa ensi vuodelta. Perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsen Jenna Simula esitti keskustan Matias Ojalehdon kannattamana viime viikon kaupunginhallituksen kokouksessa tuen leikkausta. Simulan äänestyksessä voittanutta muutosesitystä kannatti seitsemän keskustan ja kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsentä.

Oulun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen
Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen pitää kaupunginhallituksen suunnittelemia leikkauksia kaupungin kulttuuristrategian vastaisina.Timo Nykyri / Yle

Kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Matti Karhula ihmettelee, ettei leikkausesitykseen ole tehty vaikutusarviota.

– Leikkausesitys näyttää lähteneen liikkeelle kulttuurikielteisestä agendasta. Kaupunginhallituksen jäsenten tekemään leikkausesitykseen ei ole kirjattu perusteita, myös vaikutusarviot ovat jääneet tekemättä. Näyttää siltä, että kaupungin luottamuselimissä tehdään teatteria koskevia päätöksiä ymmärtämättä kokonaisuutta, Karhula toteaa Oulun teatterin tiedotteessa.

Leikkauksella on myös seurannaisvaikutus esittävän taiteen valtionosuuteen. Se tarkoittaisi yhteensä yli 700 000 euron leikkausta vuodelle 2021. Valtionapu laskisi kaupungin tuen pienentymisen myötä vuosiksi.

Oulun teatterissa työskentelee vakituisesti 19 näyttelijää. Näin suuret leikkaukset johtaisivat arviolta yhteensä noin 15 teatterialan työpaikan vähennystarpeeseen. Lisäksi teatterilla on sopimussitoumuksia vuosiksi eteenpäin

Toiminta-avustuksen leikkaamisen jälkeen teatterin omien ensi-iltojen määrä laskisi kuudesta ensi-illasta korkeintaan neljään.

Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin ja Suomen seitsemänneksi suurin ammattiteatteri.

Lue seuraavaksi