1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Asuntokauppa jatkuu Joensuussa poikkeuksellisen vilkkaana vuodenaikaan nähden – tavallisesti kaupanteko hiljenee marraskuussa

Etuovi-sivustolla haut Joensuussa myytävistä rivitaloista kasvoivat lokakuussa jopa 28 prosenttia.

kiinteistökauppa
asunnon avaimet pöydällä
Asuntokauppa Joensuussa on ollut syksyllä virkeää. Kuvituskuva.Kimmo Hiltunen / Yle

Asuntokauppa on Joensuussa jatkunut hyvän kesän jälkeen poikkeuksellisen vilkkaana syksyn mittaan.

– Edelleen nyt marraskuussa näyttää sille, että kaupanteko jatkuu erittäin aktiivisena vuodenaikaan nähden, Jarmo Kinnunen Kiinteistömaailmalta kertoo.

Kinnusen mukaan asuntokaupat Joensuussa ovat tavanomaisesti hiljentyneet marras–helmikuu-välille, mutta nyt myynnin osalta näyttää edelleen hyvälle.

Keväällä koronakriisin alkaessa asuntokaupat vähenivät, mutta kesäajan kauppa oli ajoittain jopa viime vuotta vilkkaampaa. Kesän kovalla kaupalla korvattiin kevään hiljaista aikaa, ja nyt myynti on osalla välitysliikkeistä jo viime vuoden tasolla.

– Kumulatiivisesti olemme kaupoissa jopa edellä viime vuotta, OP Kodin myyntijohtaja Mikko Rautiainen Joensuusta kommentoi.

Kantakaupungissa on edelleen hieman ylitarjontaa myynnissä olevista asunnoista, mutta tänä vuonna tilanne on vähän purkautunut.

– Asuntoja on myyty niin hyvin, Kari Helvelahti Joensuun Huoneistokeskukselta sanoo.

Rautiaisen mukaan Etuovi.com-sivustolla on Joensuussa nyt myynnissä reilut 1 000 asuntoa.

– Vuosi sitten asuntotarjontaa oli vielä enemmän. Myytävien kohteiden määrä on tippunut noin 200:lla vuoden takaisesta, Rautiainen kertoo.

Valtakunnallisesti jopa pulaa tarjonnasta

Koronatilanne ei näy säikäyttäneen asunnonostajia myöskään valtakunnallisesti, sillä esimerkiksi Oikotie Asunnot -palvelua on käytetty koko syksy ennätysmäärin. Oikotien käyttäjämäärä on kasvanut tänä vuonna viime vuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia.

Ongelmana on tarjonnan vähäisyys.

Asunnonhaku käy kuumana myös Etuoven sivustolla. Haut Joensuussa myytävistä rivitaloista kasvoivat lokakuussa jopa 28 prosenttia. Myös omakotitalojen haut lisääntyivät 26 prosenttia ja kerrostalojen 16 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kuopion ja Joensuun Huoneistokeskuksilta kommentoidaan, että asunnot kauempana kaupungista ovat alkaneet viime aikoina jälleen kiinnostaa.

– Siinä näkyy etätyön yleistyminen. On huomattu, ettei kodin ole ihan pakko sijaita taajamassa, Hannele Väisänen Kuopion Huoneistokeskukselta kertoo.

Lue seuraavaksi