Hyppää sisältöön

Vartiolaiva Merikarhu takaa merenkulunopetuksen jatkumisen Kotkassa kymmeniksi vuosiksi – vanha Katarina myyntiin keväällä

Ammattiopiston oppilaat pääsevät opiskelemaan Merikarhuun tulevana keväänä.

Vartiolaiva Merikarhu on uusi Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston koulutuslaiva. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Rajavartiolaitos luovutti tänään vartiolaiva Merikarhun Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamille koulutuskäyttöön. Merikarhu korvaa nykyisen koululaiva Katarinan.

Kantasataman laituriin ankkuroitua Merikarhua tullaan hyödyntämään merenkulun koulutuksessa muun muassa vahtiperämiehen, vahtikonemestarin ja korjaajan koulutuksissa.

– Uusi koululaiva luo puitteet merenkulkualan koulutuksen jatkuvuudelle Kotkassa useiksi kymmeniksi vuosiksi. Koululaiva on merenkulkualan keskeisin oppimisympäristö myös tulevaisuudessa, Ekamin rehtori Sami Tikkanen sanoo.

Opiskelijat pääsevät opiskelemaan koululaivalle jo tulevana keväänä. Merikarhun pysyvä paikka on kantasatamassa.

– Kantasatamaan on tulossa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus, johon myös Ekamin merenkulkualan koulutus siirtyy. Nyt laiva on siellä ikään kuin valmiina, Ekamin rehtori Sami Tikkanen sanoo.

Ekamin vanha koululaiva Katarina. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Vanha alus myyntiin

Ekamin omistama vanha koulualus Katarina on tarkoitus laittaa myyntiin tulevana keväänä. Ekamin rehtori Sami Tikkanen arvioi, että laiva voisi soveltua esimerkiksi risteily- tai ravintolatoimintaan.

– Tavoitteena on löytää Katarinalle uusi omistaja ja sitä kautta saada aluksen toiminta jatkumaan.

Rajavartioston kanssa yhteistyötä

Rajavartiolaitos ja Ekami ovat sopineet aluksen luovutukseen liittyen laaja-alaisesta yhteistyöstä. Tulevaisuudessa raja- ja merivartiokoulun opiskelijat tulevat alukselle navigointiharjoitteluun. Lisäksi laiva osallistuu rajavartiolaitoksen harjoituksiin ja toimii rajavartioston reservialuksena.

Vuonna 1994 valmistunut alus poistui rajavartiolaitoksen käytöstä viime vuonna. Se ei enää vastannut rajavartiolaitoksen vaatimuksia. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Merikarhu on toiminut kansainvälisissä tehtävissä Välimerellä vuosina 2016–2018.

Vuonna 1994 valmistunut alus poistui rajavartiolaitoksen käytöstä viime vuonna. Se ei enää vastannut rajavartiolaitoksen vaatimuksia.

Ekami aikoo ottaa uuden koulutusaluksen käyttöön ensi keväänä. Sitä ennen alukseen on tehtävä muutoksia ja se pitää rekisteröidä siviilikäyttöön.

Lue lisää: Vartiolaiva Merikarhu tulee opetuskäyttöön Kotkaan – palveli rajavartiolaitosta viime vuoteen asti