1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Alkoholi maistuu pohjalaisille – Etelä-Pohjanmaalla lokakuussa viidenneksen kasvu Alkon myynnissä

Lokakuun myyntilastot kertovat alkoholijuomien myynnin reippaasta kasvusta pohjalaisalueella.

alkoholinkulutus
Alkoholituotteita Alkon hyllyllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Alkoholin myynti kasvoi pohjalaisalueella lokakuussa jopa viidenneksen. Kovinta kasvu on ollut Etelä-Pohjanmaalla; 20,1 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tilastoitiin lokakuussa vastaavasti reipasta kasvua. Keski-Pohjanmaalla kasvua oli lokakuun myynnissä 19,8% ja Pohjanmaalla 17,9%.

Alko tilastoi myynnin muutokset tuotteittain, litroissa sekä puhtaaksi alkoholiksi muutettuna. Etelä-Pohjanmaalla ostettiin Alkoista lokakuussa 202 000 litraa alkoholijuomia. Alkoholittomien myynti oli lisäksi 1000 litraa. Koko alkuvuoden aikana Alkoista on myyty Etelä-Pohjanmaalla vajaa kaksi miljoonaa litraa (1 976 000) alkoholia.

Alkoholin myynti on kasvanut koko maassa tasaisesti alkuvuodesta, nyt loppuvuotta kohden kasvu näyttää kiihtyvän. Koko alkuvuoden eli tammikuu-lokakuu huomioon ottaen myynnin kasvu on noin 10% luokkaa pohjalaismaakunnissa.

Myymälöitä uusitaan ja noutopisteitä avataan

Alkon myymälöiden uusiminen jatkuu ensi vuonna pohjalaisalueella. Viimeisimpänä uusittu myymälä avattiin Alahärmään lokakuun lopulla ja maanantaina 16.11 alkaa Ilmajoen myymälän uudistaminen. Sen vuoksi myymälä on suljettu 10 päivän ajan.

Noin puolet pohjalaisalueen myymälöistä on uudistettu tähän mennessä ja ensi vuoden suunnitelmassa on 4-5 myymälän uudistaminen.

Alko tavoittelee palvelujensa laajentamista muutaman muoden aikavälillä kaikkiin Suomen kuntiin. Palvelujen laajentaminen toteutettaisiin joko myymälöinä tai yhteistyökumppaneiden hoitamina noutopisteinä.

Alkon Länsi-Suomen aluepäällikkö Kimmo Mäkelä sanoo, että vähäinen matkustelu ja ravintoloiden rajoitteet ovat tuoneet asiakkaita ja lisää myyntiä Alkolle. Tulevasta joulusesongista odotetaan jopa tavanomaista vilkkaampaa. Joulu on muutoinkin vuoden kiireisintä aikaa myymälöissä.

Alkolla on kolmen pohjalaismaakunnan alueella nyt 28 myymälää ja 13 noutopistettä yhteistyökumppaneiden tiloissa.

Lue seuraavaksi