1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssarokotteet

Rokotepulan takia sairaanhoitopiiri vetoaa: Älä ota vielä influenssarokotetta jos et kuulu riskiryhmään

Janakkalassa tullaan riskiryhmiin kuulumattomia käännyttämään jo varatuilta rokoteajoilta.

influenssarokotteet
Influenssarokotuspiikki
Tässä tilanteessa on yhteisvastuullista jättää rokotteet niitä eniten tarvitseville, sanoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.Jarkko Riikonen / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri vetoaa jättämään marraskuun ajan influenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville ja sote-henkilöstölle.

Tänä syksynä influenssarokotteiden kysyntä on ylittänyt kaikki arviot, vaikka keväällä tilattiin ja saatiin noin 15 prosenttia enemmän influenssarokotteita kuin vuonna 2019 Kanta-Hämeessä käytettiin.

Suuren kysynnän takia osa terveyskeskusten rokoteajanvarauksista on jouduttu keskeyttämään. Kaikkia riskiryhmäläisiä tai sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ei ole ehditty vielä rokottaa.

KHSHP kerää tiedot jäljellä olevista rokotteista

Asiaa torstaina 12. marraskuuta käsitellyt maakunnan pandemiaryhmä linjasi, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri KHSHP kerää tiedon maakunnassa jäljellä olevista rokotteista. Piiri koordinoi niiden jakelua siten, että rokottamisessa priorisoidaan riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ja sote-ammattilaisia.

– ­Vetoamme nyt, että kaikki muut ryhmät pidättäytyisivät marraskuun ajan hakemasta influenssarokotusta niin kauan, että terveydenhuollossa saadaan sekä riskiryhmäläiset ja alan ammattilaiset rokotettua. Riskiryhmäläisten läheiset ovat sinänsä oikeutettuja rokotteeseen ja kaikille muillekin sitä suositellaan, mutta tässä tilanteessa on yhteisvastuullista jättää rokotteet niitä eniten tarvitseville, sanoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri on yhteydessä myös yksityisiin terveydenhuoltoalan yrityksiin ja ulottaa vetoomuksensa rokotteiden priorisoimisesta myös heille. Jos rokotetta jää, rokotukset muillekin ryhmille mahdollistetaan mahdollisimman pian.

Esimerkiksi Janakkalassa rokotetetaan jatkossa vain riskiryhmäläiset. Jo rokotusajan saaneita, riskiryhmiin kuulumattomia henkilöitä joudutaan tulevina lauantaipäivinä käännyttämään pois rokotuspaikoilta.

Lue seuraavaksi