1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lappiin halutaan tukipaketti Outokummun vähennysten vuoksi – ministereitä kutsutaan paikan päälle

Meri-Lapin kunnat vaativat myös, että valtion tulee jouduttaa Euroopan komission polkumyyntitullien toteuttamista Aasiasta tuotavalle kylmävalssatulle ruostumattomalle teräkselle

työttömyys
Outokummun Tornion tehtaat
Outokumpu suunnittele tuhannen työpaikan vähentämistä. Näistä 250 kohdistuu Kemi-Tornio -alueelle.Antti Ullakko / Yle

Meri-Lapin kunnat edellyttävät, että valtio aloittaa toimenpiteet teräsyhtiö Outokummun mahdollisten irtisanomisten vaikutusten minimoimiseksi.

Kunnat vaativat, että valtion luo pikaisella aikavälillä tukipaketin alueen kunnille ja perustaa alueellisen työryhmän koordinoimaan toimenpiteitä, jotta aluetalouteen tuleva isku voitaisiin minimoida.

– Jos puhutaan vaikka 250 ihmisestä, niin määrää voi verrata Nokian suurimpiin irtisanomisiin Oulussa takavuosina. Ollaan suhteellisesti samassa suuruusluokassa, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen toteaa.

Outokumpu kertoi viime viikolla 1 000 henkilötyövuoden vähennystarpeesta, joista 270 kohdentuu Suomeen ja näistä 250 Kemi-Tornio -alueelle eli Tornion terästehtaalle ja Kemin kaivokselle.

Outokumpu työllistää Meri-Lapissa suoraan 2 000 henkilöä ja luo työtä alihankintaketjuissa työskenteleville.

Ministereitä kutsutaan paikalle

Kunnat esittävät myös, että valtio omilla päätöksillään pitää yllä teollisuuden kilpailukykyä ja edistää teollisen tuotannon säilymistä kotimaassa.

Kunnanjohtajat muistuttavat, että Tornion tehtailla on maailman alhaisin hiilijalanjälki ruostumattoman teräksen ja ferrokromin valmistuksessa.

– Kansainvälisellä tasolla valtion tulee jouduttaa Euroopan komission polkumyyntitullien toteuttamista Aasiasta tuotavalle kylmävalssatulle ruostumattomalle teräkselle ja edistää eurooppalaisen, hiilijalanjäljeltään matalamman terästuotannon kehitystä, kunnanjohtajat vaativat tiedotteessaan.

Kunnanjohtajat viittaavat siihen, että Euroopan komissio päätti kesäkuussa kasvattaa teräksen tuontikiintiöitä 3 prosentilla, joten halpaa ja korkeapäästöistä terästä virtaa lisää Aasiasta Eurooppaan.

– Suomen tulee jatkossakin edellyttää, että ilmasto- ja päästötavoitteet eivät siirrä tuotantoa vähemmän säädeltyihin tuotantomaihin, kirjoitetaan kunnanjohtajien kannanotossa.

Kemin, Tornion, Keminmaan, Tervolan, Simon ja Ylitornion kunnanjohtajat kutsuvat pääministeri Sanna Marinin, valtiovarainministeri Matti Vanhasen, elinkeinoministeri Mika Lintilän ja työministeri Tuula Haataisen tutustumaan maailman pohjoisimpaan ja hiilijalanjäljeltään pienimpään terästeollisuuden keskittymään.

Lue seuraavaksi