1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n elpymisrahoista voi tulla 300 miljoonan euron tarjouskilpailu – Ohisalo: Hyvä piristysruiske taloudelle

Voit katsoa Ykkösaamun suorana klo 10.05

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo Ylen Ykkösaamussa.
Sisäministeri, vihreiden pj. Maria Ohisalo Ykkösaamun vieraana

Suomen ilmastopaneeli on ehdottanut, että 300 miljoonaa euroa EU:n elpymisrahaa voitaisiin jakaa innovatiivisiin uusiutuvan energian hankkeisiin tarjouskilpailun kautta. Tällaisia vauhditusta kaipaavia hankkeita olisivat merituuli, suuren mittakaavan aurinkovoima ja syvälämpö.

– Tarjouskilpailun periaate voisi olla yksinkertainen. Summa pilkottaisiin pienemmiksi tukikokonaisuuksiksi, joista sitten uusiutuvan energian rakennuttajat kilpailisivat. Se, joka toteuttaa eniten uusiutuvaa energiaa kilpailtavan tuen sekä oman rahoituksen avulla voittaisi, visioi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Investointeja jopa miljardi euroa

Ilmastopaneeli arvioi, että 300 miljoonan euron tuki mahdollistaisi jopa miljardin euron edestä investointeja.

– Tämä olisi hyvä piristysruiske taloudelle. Samalla on arvioitu, että työllisyysvaikutusten seurauksena nämä panostukset maksaisivat myös itsensä takaisin, iloitsee Ohisalo.

Mahdollisia vaihtoehtoja turpeen poltolle

Kysymykseen nopeuttaako EU:n elpymisrahoista käytävä tarjouskilpa turpeen energiakäytöstä luopumista, Ohisalo vastaa moniselitteisesti:

– Hallitus on sitoutunut vähintään puolittamaan turpeen energiakäytön vuoteen 2030 mennessä. Jos tähän tavoitteeseen päästään nopeammin, sehän olisi vain hyvä asia. Turpeesta luopumiseen Suomi saa EU:lta lisäksi erityistä oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusta. Tällä rahalla tulee vauhdittaa energiayhtiöitä irti turpeen poltosta, kohti polttoon perustumattomia lämpöratkaisuja esimerkiksi lämpöpumppuja, hukkalämmön käyttöä ja syvälämpöä.

Suomi saa EU:n elpymisvälineestä 2,3 miljardia euroa. Hallitus on päättänyt, että vähintään puolet rahoista tulee käyttää käyttää ilmastonmuutoksen torjuntaan ja vihreään siirtymään.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa klo 10.05. Keskustelun aiheina nuorisoväkivallan raaistuminen ja sisäisen turvallisuuden uhat.

Vihreät lämpenemässä pienydinvoimaloille

Vihreät pitävät mahdollisena pienydinvoimaloiden rakentamista osana energiaratkaisuja. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi TV1:n Ykkösaamussa, että isoihin ydinvoimahankkeisiin suomalaisen yhteiskunnan ei ehkä kannata investoida. Ohisalo viittasi kokemuksiin isojen voimaloiden rakentamisesta. Hänen mukaan on surullisia esimerkkejä siitä, että ne eivät ole tulleet valmiiksi.

Ohisalo sanoi, että vihreiden kanta on ollut jo pidemmän aikaa se, että tarvitaan useita energia tuotannon muotoja.

– Mielellään uusiutuvia ja päästöttömiä. Ydinvoimalla tuotettu energia on siinä mielessä päästötöntä, että hiilidioksidipäästöjä saadaan laskettua.

Ohisalon mielestä pitää kuitenkin punnita hyvin monia eri näkökulmia kuten uraanin louhintaan liittyvät huolet ja kysymykset.

Ykkösaamussa kysyttiin myös, voisivatko pienydinvoimalat olla ratkaisu esimerkiksi Helsingin hiilikasoihin.

– Meidän periaateohjelmamme mahdollistaa sen, ettemme sulje tätä vaihtoehtoa pois, totesi Ohisalo.

Lue lisää

“Saisko noi Stadin roadmanit tuolt kadult pois?” – nuoret kysyivät Helsingin turvallisuudesta, näin poliisi heille vastasi

Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen: Vähintään puolet EU:n elpymisvälineen 2,3 miljardin euron rahoituksesta käytetään ilmastonmuutoksen torjuntaan ja vihreään siirtymään (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi