Hyppää sisältöön

Saimaannorpan suojelulle yli 5 miljoonaa euroa EU-rahaa

Suojeluhankkeen tarkoituksena on kehittää muun muassa norpille keinopesiä vähälumisten talvien varalle.

Tämä saimaannorppa kuvattiin Savonlinnassa toukokuun lopulla. Kuva: Juha Metso / AOP

Saimaannorppaa suojellaan vastaisuudessa 5,3 miljoonalla EU-eurolla. Se on summa, jonka juuri käynnistynyt "Yhteinen saimaannorppamme -LIFE" -projekti saa EU-rahoitusta 7,1 miljoonan euron kokonaisbudjetista.

Metsähallitus kumppaneineen on polkaissut käyntiin suojeluhankkeen, jonka tarkoituksena on "ehkäistä ja vähentää ilmastonmuutoksen, kalastuksen, ihmislähtöisen häiriön sekä kannan pienuuden aiheuttamia ongelmia saimaannorppakannalle", kuten hankkeesta kerrotaan tiedotteessa.

Suojelua on tarkoitus tehdä monipuolisin toimin: kehitetään norppaturvallisia katiskoja ja rysiä, suunnitellaan keinopesiä vähälumisten talvien varalle ja tutkitaan uusia tapoja tunnistaa yksilöitä laskennassa valokuvien avulla. Myös tietoisuutta norppien suojelusta pyritään lisäämään.

Lisäksi tutkitaan saimaannorppien geeniperimää ja tulosten perusteella mietitään, olisiko geeniperimän monipuolistamiseksi tarvetta siirtää norppia Saimaan sisällä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole siirtää norppia uusille alueille, vaan pysytellä nykyisillä elinalueilla.

Projekti kestää viisi vuotta ja se saa rahoitusta myös Ympäristöministeriöltä, Etelä-Karjalan liitolta, Yleisradiolta, Nestorisäätiöltä sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä.

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Metsähallituksen laskennasta saadun arvion mukaan norppakannan uskotaan kasvaneen talvesta 2019 noin 15-20 yksilöllä. Norppakannan kooksi arvioidaan 420-430 norppaa.

Lue myös:

.
.