1. yle.fi
  2. Uutiset

New York Times: Al-Qaida-johtaja surmattiin Teheranissa

New York Timesin mukaan Israelin agentit tappoivat Abu Muhammad al-Masrin. Iranin ulkoministeriö on kiistänyt jutun tiedot.

Al-Qaida
Yhdysvaltain lähetystön tuhoja Nairobin terrori-iskussa vuonna 1998.
Vuoden 1998 Nairobin terrori-iskun tuhoja raivataan. Iskussa kuoli yli 200 ihmistä, joista suurin osa kenialaisia.EPA /The Nation.

Terroriverkosto al-Qaidan kakkosmieheksi luonnehdittu Abdullah Ahmed Abdullah, joka tunnetaan taistelijanimellä Abu Muhammad al-Masri, on tapettu kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin perustuvan uutisen mukaan Israelin lähettämät agentit ampuivat al-Masrin elokuussa Teheranissa.

Omasta mielestään oikean sunni-islamin puolesta taistelevan al-Qaidan johtohahmon löytymistä Iranista on pidetty yllättävänä. Iran on taistellut al-Qaidaa vastaan muun muassa Irakissa.

New York Timesin lähteiden mukaan al-Masri oli muodollisesti kiinniotettuna Iranissa. Hän sai kuitenkin liikkua vapaasti. ja hänet surmattiin autoonsa Teheranissa. Iskussa kuoli myös al-Masrin tytär, al-Qaidan perustajan Osama bin Ladenin pojan Hamza bin Ladenin leski.

Iranin tiedetään pidättäneen joitakin al-Qaida johtajia ja käyttäneen heitä vankienvaihdoissa. On myös väitetty, että Iran ajoittain on ollut yhteistyössä al-Qaidan ja muiden sunnitaustaisten ryhmien kanssa.

Vuoden 1998 lähetystöiskujen suunnittelija

Egyptissä 1963 syntynyttä Al-Masria pidetään yhtenä al-Qaidan perustajista (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain mukaan hänellä oli keskeinen rooli vuoden 1998 Kenian ja Tansanian terrori-iskuissa, jotka kohdistuivat Yhdysvaltain suurlähetystöihin.

Iran kertoi aiemmin, että Teheranissa tapettu mies oli libanonilainen professori Habib Daoud, joka oli shiiamuslimien Hizbollah-liikkeen jäsen. New York Timesin mukaan Libanonista ei löydy tietoja Habid Daoud -nimisestä professorista, eikä tämän nimisen henkilön kuolemasta ole raportoitu. Israel ja Yhdysvallat eivät virallisesti ole kommentoineet tapahtumia.

Iranin ulkoministeriön mukaan New York Timesin juttu ei pidä paikkaansa. Ministeriön mukaan Iranin maaperällä ei ole al-Qaidan "terroristeja".

08.35 Juttua päivitetty Iranin kommenteilla.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi