1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian pääministerin vaikutusvaltaisin avustaja ja Brexit-kampanjan pääsuunnittelija sai lähtöpassit

Dominic Cummingsin roolista lähiaikoina liikkeellä ristiriitaisia tietoja.

Dominic Cummings
Dominic Cummings nousee taksiin.
Dominic Cummingsin eroa oli jo ennakoitu, mutta hän jättää ilmeisesti tehtävänsä odotettua aiemmin.Andy Rain / EPA

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin tärkein avustaja Dominic Cummings näyttää jättäneen tehtävänsä odotettua aiemmin. Eilisiltana Cummingsin nähtiin poistuvan pääministerin virka-asunnosta kantaen henkilökohtaisia tavaroitaan.

Brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan Cummings jättää tehtävänsä saman tien. Etukäteen oli arveltu, että Britannian EU-eroon johtaneen kampanjan pääarkkitehteihin kuulunut Cummings jatkaisi tehtävässään vielä vuoden loppuun asti.

Cummingsillä oli keskeinen rooli (siirryt toiseen palveluun)EU-eroa ajaneessa kampanjassa ennen vuoden 2016 kansanäänestystä. Hän kerrotaan muun muassa olleen vastuussa iskulauseesta, jolla annettiin ymmärtää, että eroaminen EU:sta säästäisi 350 miljoonaa puntaa viikossa. Äänestäjille kerrottiin, että "säästyneet" rahat voitaisiin käyttää kansalliseen terveydenhuoltoon NHS:ään.

Muun muassa Britannian tilastokeskus huomautti jo kampanjan aikana (siirryt toiseen palveluun), että luku ei pidä paikkaansa.

Cummingsia syytettiin koronarajoitusten rikkomisesta

Yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Cummings jatkaa vielä jonkin aikaa työntekoa kotoa ja valmistelee hallituksen koronatoimia. Cummings joutui aiemmin kovan arvostelun kohteeksi, kun hänen tulkittiin rikkoneen (siirryt toiseen palveluun) Britannian koronarajoituksia.

Cummings ajeli kevällä satoja kilometrejä Englannin halki, vaikka hänellä oli koronaan viittaavia hengitystieoireita. Samaan aikaan hallitus oli kehottanut kansalaisia pysymään kotona.

Jotkut konservatiivisen puolueen parlamentin jäsenet ovat myös arvostelleet Cummingsin asemaa todeten, että neuvonantajat ovat saaneet liikaa valtaa vaaleilla valittujen poliitikkojen kustannuksella.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi