1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varmistetut koronavirustartunnat

Länsi-Pohjassa seitsemän uutta koronatapausta – alueen tapausilmaantuvuus on korkein koko maassa

Jos tapausten määrä ei käänny laskuun, alueella joudutaan harkitsemaan rajoitusten ja suositusten tiukentamista.

varmistetut koronavirustartunnat
Koronaviruksen testinäyte sairaanhoitajan kädessä.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on Suomessa eniten koronatartuntoja väkilukuun nähden. Sami Takkinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu perjantain jälkeen seitsemän uutta koronavirustapausta. Noin puolet tapauksista on karanteeneista. Tapauksia on viime päivinä tullut Tornion lisäksi myös Kemissä. Lapin sairaanhoitopiirissä kirjattiin yksi uusi tapaus, joka oli todettu perjantai-iltana Sodankylässä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kehottaa välttämään myös pieniä, yksityisiä juhlia, sillä niistä on käynnistynyt uusia tartuntaketjuja.

Länsi-Pohjan tapausilmaantuvuus on edelleen noussut ja alueella on eniten koronatartuntoja väkilukuun suhteutettuna koko Suomessa. Luku on 100 000:ta asukasta kohden 125,3.

Tartuntatautilääkärit seuraavat tilannetta tarkasti.

– Jos tapausmäärissä ei näy laskua, joudutaan ensi viikolla harkitsemaan rajoitusten ja suositusten tiukentamista, todetaan sairaanhoitopiirin lauantaisessa tiedotteessa.

Torniossa on epidemian alusta laskien asetettu yli 800 ihmistä karanteeniin ja tehty 122 eristyspäätöstä.

Tartuntoja runsaasti myös nuorilla aikuisilla

Noin viikon takaisen tilaston mukaan suurin osa tartunnan saaneista on keski-ikäisiä tai nuoria aikuisia. Suurimmat tapausmäärät ovat 50–59 -vuotiaiden ikäryhmässä ja 20–29 -vuotiaiden ryhmässä.

Alle 20-vuotiaatkaan eivät ole täysin säästyneet tartunnoilta. Tapauksia on ollut myös muutamalla alle 10-vuotiaalla.

Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit haluavat kiittää alueen urheiluseuroja, järjestöjä ja yhdistyksiä sekä yrityksiä ja tapausjärjestäjiä vastuullisuudesta. Nämä ovat osallistuneet yhteisessä rintamassa alueen kuntien kanssa epidemian torjuntaan perumalla ja siirtämällä tilaisuuksia, joissa taudin leviämisen riski on ollut koholla.

– Jatketaan tätä työtä edelleen ja muistetaan turvavälit sekä kasvimaskin käyttö, sanoo Jyri J. Taskila tiedotteessa. Hän muistuttaa, että maski ei auta, jos turvaväli unohtuu.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Ei uusia koronatartuntoja Lapissa torstaina, Länsi-Pohjan tilanne on veitsenterällä – päättäjäisjuhlien siirtämistä suositellaan vahvasti

Lue seuraavaksi