Aasiaan syntyi maailman suurin vapaakauppa-alue – Kiina vahvistuu, Yhdysvallat jää entistä enemmän syrjään

RCEP-sopimuksessa ei säädellä työntekijöiden oikeuksia eikä ympäristön huomioimista.

Vietnamin pääministeri Nguyen Xuan Phuc (vas.) ja kauppa- ja teollisuusministeri Tran Tuan Anh virtuaalisessa allekirjoitustilaisuudessa. Kuva: Minh Hoang / EPA

Viisitoista Aasian maata on hyväksynyt yhteisen vapaakauppasopimuksen, jonka myötä maiden keskinäisen kaupan esteet purkautuvat ja säätely helpottuu.

Aasian alueen vapaakauppasopimuksessa (RCEP) ovat mukana muiden muassa Kiina, Japani, Etelä-Korea, Australia ja Uusi-Seelanti.

Sopimuksen piirissä on yli kaksi miljardia ihmistä. Se kattaa 30 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja on sillä mittarilla maailman suurin vapaakauppasopimus.

Intia oli mukana neuvotteluissa, mutta vetäytyi sopimuksesta pelätessään halpojen kiinalaisten tuotteiden vyöryä markkinoilleen. Intia voi kuitenkin liittyä mukaan myöhemmin.

Sopimuksen myötä jäsenmaat saavat viedä tuotteitaan toisiin jäsenmaihin ilman eri säädöksiä. Sopimuksessa ovat mukana esimerkiksi palvelusektori ja tuotekehittelyn kautta saadun omaisuuden suojeleminen, mutta työläisten oikeudet ja ympäristönsuojelu eivät kuulu sopimuksen piiriin.

Asiantuntijoiden mukaan RCEP-sopimus vahvistaa Kiinan asemaa Aasian kaupan ehtojen määrittelijänä samoin kuin sen geopoliittisia tavoitteita.

Yhdysvallat ei ole sopimuksessa lainkaan mukana. Yhdysvaltain rooli Aasian kaupassa on muutenkin heikentynyt sen jälkeen kun presidentti Donald Trump päätti irrottaa maansa Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä ja aloitti kauppasodan Kiinan kanssa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden joutuu harkitsemaan, yrittääkö saada maansa mukaan RCEP-sopumukseen. Asiantuntijoiden mukaan sillä saralla tuskin tapahtuu mitään kovin nopeasti, koska Bidenin hallinto joutuu aluksi keskittymään koronapandemian hoitoon kotimaassa.