Valko-Venäjällä poliisi hajottanut mielenosoituksia tainnutuskranaatein, yli 500 pidätetty

Aiemmin tällä viikolla yksi pidätetty mielenosoittaja kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Poliisin erikoisjoukot kantoivat sunnuntaina Minskissä kiinniotettua mielenosoittajaa. Kuva: Tass / AOP

Valko-Venäjällä poliisi on hajottanut mielenosoituksia kyynelkaasulla, tainnutuskranaateilla ja vesitykillä pääkaupunki Minskissä, paikallismediat kertovat. Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan satoja ihmisiä on pidätetty, mukaan lukien toimittajia. Pidätettyjä kerrotaan olevan koko maassa yhteensä yli 500.

Maata johtavaa Aljaksandr Lukašenkaa vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat jälleen sunnuntaina, kuten he ovat kokoontuneet joka sunnuntai elokuun 9. päivän presidentinvaalien jälkeen. Mielenosoitukset ovat keränneet kymmeniätuhansia ihmisiä pääkaupungin kaduille.

Mielenosoittajan kuolema suututtaa

Surua ja suuttumusta valkovenäläisissä on aiheuttanut mielenosoittajan kuolema muutama päivä sitten. Silminnäkijöiden mukaan Raman Bandarenka, 31, pidätettiin keskiviikkona, kun mielenosoittajien ja siviiliasuisten poliisien välille puhkesi yhteenotto.

Taideopettajana työskennellyt Bandarenka kuoli torstaina usean tunnin leikkauksen jälkeen minskiläisessä sairaalassa vakavien aivovammojen vuoksi. Valko-Venäjän hallinto on yrittänyt pestä käsiään tapauksesta ja väittänyt Bandarenkan saaneen vammansa kahakassa hallinnon kannattajien kanssa.

Lukašenka sanoi perjantaina määränneensä tutkijoita selvittämään Bandarenkan kuoleman "rehellisesti ja objektiivisesti".

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Minskissä jo torstaina ja perjantaina muistamaan Bandarenkaa. Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan poliisi käytti sunnuntaina kovia otteita Bandarenkan muistoksi järjestetyn rauhanomaisen mielenosoituksen hajottamisessa.

Aiemmin aiheesta: