1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Peru

Perun väliaikainen presidentti erosi protestien jälkeen

Tiistaina virkaan astuneen presidentin eroa vaatineissa mielenosoituksissa on kuollut kaksi nuorta miestä.

Mielenosoittajat vaativat väliaikaisen presidentin Manuel Merinon eroa Perun pääkaupungissa Limassa lauantaina. Kuva: Aldair Mejia / EPA

Perun väliaikainen presidentti Manuel Merino on eronnut. Perun parlamentin puhemies ilmoitti hetkeä aiemmin, että kaikki parlamentin puolueet olivat vaatineet Merinoa eroamaan välittömästi. Jo aiemmin kaksi kolmasosaa ministereistä jätti Merinon hallituksen.

Merinon alle viikon kestänyttä valtakautta säestivät rajut protestit, joissa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Molemmat kuolleet olivat parikymppisiä miehiä. Terveysviranomaisten mukaan toista oli ammuttu 11 kertaa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin useimpien loukkaantuneiden vammat aiheutuivat poliisin liiallisesta voimankäytöstä. Järjestöjen mukaan loukkaantuneita on yli sata, ja yli 40 ihmistä on kateissa.

Merino nousi presidentiksi tiistaina, kun opposition hallitsema parlamentti äänesti presidentti Martin Vizcarran viraltapanosta lahjussyytösten takia.

Väitetty satojentuhansien eurojen lahjusten vastaanottaminen olisi tapahtunut Vizcarran toimiessa kuvernöörinä. Tapauksessa ei ole nostettu syytettä, ja Vizcarra on kiistänyt syyllisyytensä.

Lue lisää Perun kaoottisesta poliittisesta lähihistoriasta täältä: Perun presidentti yritti puuttua poliitikkojen korruptioon – seurauksena potkut korruptiosyytösten perusteella