Hyppää sisältöön

Entistä useampi maksaa vedenkäytöstä jatkossa kulutuksen mukaan – lakimuutos hyödyttää maltillisia vedenkäyttäjiä

Monessa taloyhtiössä vesimaksut määräytyvät jo nyt kulutuksen mukaan.

Taloyhtiöiden kiinteä vesimaksu historiaan
Taloyhtiöiden kiinteä vesimaksu historiaan

Vesimaksut perustuvat jatkossa aiempaa useammin asukkaiden todelliseen vedenkulutukseen. Aiemmin käytössä ollut kiinteä vesimaksu on voinut perustua esimerkiksi huoneistossa asuvien ihmisten määrään.

Taustalla on Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuva lakimuutos, jonka eduskunta hyväksyi marraskuun alussa. Muutoksella on vaikutuksia taloyhtiöiden vesimaksuihin.

Lakimuutos edellyttää, että jatkossa vesimaksu perustuu kulutukseen.

Kulutusta mitataan asuntokohtaisilla vesimittareilla, jotka ovat tulleet pakollisiksi uudiskohteissa (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2011. Vuonna 2013 niiden asentamisesta tuli pakollista myös käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä. Vedenkulutusta tarkkailevia mittareita löytyykin jo nyt suuresta osasta Suomen asuntokannasta.

Käytännössä tähän mennessä taloyhtiöiden ei ole ollut pakko laskuttaa asukkaita vedestä kulutuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun), vaikka mittarit olisikin yhtiöön asennettu. Lakimuutoksen myötä tämä muuttuu.

Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy vakuuttaa Ylen aamussa, että kyse ei ole järin dramaattisesta muutoksesta.

Koska muutos koskee uusia rakennuksia ja putkiremonttikohteita, tullaan osassa asuntoyhtiöistä käyttämään kiinteitä vesimaksuja vielä pitkään.

Uudistus hyödyttää maltillisia vedenkäyttäjiä

Suomalaisten vedenkäytössä on tällä hetkellä suuria eroja.

– Se haarukka on aika iso. Hinta laskee niillä, jotka kuluttavat vähän. Niillä, jotka kuluttavat paljon, hinta nousee, Energiaviraston johtaja Heikki Väisänen toteaa.

Pienimmillään vettä voi kulua 80 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Suurimmillaan päiväkohtainen kulutus voi yltää yli 200 litraan.

Kun vesimaksu perustuu kulutukseen, on asukkailla suurempi kannuste käyttää vettä säästäväisesti.

– Jos kuluttaa enemmän kuin taloyhtiössä on aiemmin keskimäärin kulutettu, voi lakimuutoksen myötä joutua maksamaan lisää, jos ei halua tai pysty muuttamaan omia käyttötottumuksiaan, Petri Pylsy kuvaa.

Jos taas vettä on ennenkin käyttänyt maltillisesti, vesilasku voi jatkossa olla aiempaa pienempi.

Lue myös:

Onko kulutukseen perustuva vesimaksu mielestäsi hyvä vai huono asia? Voit keskustella aiheesta 17.11. kello 23:een asti.

.
.