1. yle.fi
  2. Uutiset

Enemmistö Lapin päättäjistä ei puolla Kiurun eroa – Lohi: "Kyseessä hätähuuto"

Hallituspuolue keskustan Lapin piiri tiedotti sunnuntaina vaativansa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa.

Krista Kiuru
 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. lokakuuta
Jussi Nukari / Lehtikuva

Lappilaiset kansanedustajat ovat ottaneet kantaa Keskustan Lapin piirin vaatimukseen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) erosta.

Muun muassa SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan Lapin keskustaväki laittaa pään pensaaseen syyttämällä yksisilmäisesti ministeri Kiurua Lapin matkailun tilanteesta.

– Jokainen, joka vähänkään seuraa, mitä Suomessa ja muualla maailmalla tapahtuu, näkee, että kyseessä eivät enää ole hallituksen asettamat matkailurajoitukset, vaan koko Euroopan laajuinen tartuntatilanne, joka vain synkkenee, Ojala-Niemelä toteaa.

Ojala-Niemelä huomauttaa, että Suomi on pärjännyt kansainvälisessä vertailussa hyvin koronan hoidossa, niin ihmishenkien säilymisen kuin talouden näkökulmasta ja iso kiitos tästä työstä kuuluu Marinin hallitukselle ja ministeri Kiurulle.

– Olen huolissani politiikan pöytätapojen unohtamisesta ja siitä, että Keskustassa on toistuvasti siirrytty käymään yksittäisten ministerien nilkkaan kiinni. Tällainen henkilöön käypä politiikka osoittaa, ettei keskustalla asia-argumentit enää riitä, Ojala-Niemelä

Lapin kokoomus puolestaan pitää hyvänä, että Lapin keskustapiiri vaatii Kiurun eroa.

– On jo pitkään ollut tiedossa, että ministeri Kiurun suhtautumisessa Lapille tärkeisiin ajankohtaisiin asioihin on ilmeisiä ongelmia, toteaa Lapin kokoomuksen tuleva puheenjohtaja Riitta Savukoski.

Lapin kokoomusväki ihmettelee, että mikseivät lappilaiset keskustan kansanedustajat äänestäneet kokoomuksen esittämän epäluottamuksen puolesta viime kuussa.

– Ministeri Kiuru ei olisi päivääkään ministeri, jollei juuri keskusta häntä jatkuvasti tukisi, kansanedustaja Heikki Autto (kok.) huomauttaa.

Markus Lohi: Kyseessä hätähuuto Lapin matkailun puolesta

Keskustan rovaniemeläinen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Markus Lohi kertoo kuulleensa lähipäivinä viestejä siitä, että Lapissa ollaan äärimmäisen huolestuneita matkailun tilanteesta.

–On oltu turhautuneitakin siitä, ettei ole saatu tarpeeksi ajoissa aikaan yksinkertaisia, kohtuullisia ja yhdenmukaisia matkustusrajoituksia.

Lohi pitää Lapin piirin erovaatimusta silti radikaalina.

– On harvinaista, että hallituspuolueen piirijärjestö vaatii ministerin eroa, mutta kun varsin hyvin tämän lappilaisen tilanteen tunnen, niin kyllähän se on hätähuuto Lapin matkailun puolesta, Lohi katsoo.

Lapin piirin esiin tuoman julkilausuman saama julkisuus kertoo Lohen mukaan siitä, että tapaus pysäytti monet asian äärelle.

– Itsekin lähden siitä, että aivan liian pitkäänhän tässä on mennyt näitä asioita pohtiessa, hallituksen olisi pitänyt pystyä parempaan suoritukseen. Hallituksella on itsetutkistelun paikka, monta kuukauttahan näitä on mietitty, Lohi kritisoi.

Lohi toivoo, että nyt kaikki, joita lakiehdotus jotenkin koskettaa lausuisivat asiasta ja hallitus ottaisi mahdollisimman nopeasti huomioon eri mielipiteitä ja tekisi sellaisen ehdotuksen, jonka kanssa pystyttäisiin toimimaan.

– Tuon esityksen pitäisi olla ymmärrettävä, selkeä ja sen kanssa pitäisi voida elää parikin vuotta, vaikka olosuhteen muuttuisivatkin. Ja tietysti terveysturvallinen, Lohi pohtii.

Peräpohjolan piiri ei vaadi eroa

Keskustan Peräpohjolan piiri ei vaadi ministeri Krista Kiurun eroa. Piirin puheenjohtaja Tanja Joona sanoo, että Peräpohjolan väki yhtyy Lapin piirin näkemykseen matkailun ahdingosta, mutta erovaatimusta se ei tue.

Joona lisää, että piirissä odotetaan ministeriön ratkaisevan lähiviikkojen aikana Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytystoiminnan poikkeuslupa-asian.

– Olemme olleet useita kertoja yhteydessä ministeriöön ja piiri on tehnyt useita kannanottoja asiasta myös tämän vuoden puolella.

Joona kertoo, että Länsi-Pohjassa on kerätty yli 8000 ihmisen allekirjoittama adressi synnytystoiminnan jatkamisen puolesta.

– Toistaiseksi ministeriltä ei ole löytynyt aikaan adressin vastaanottamiseen, Joona kertoo.

Lue seuraavaksi