Hyppää sisältöön

Kompostitarkastus paljastaa myös jätehuollon siipeilijät – syyniin joutuvat takapihojen tunkiot ja roskanpolttotynnyrit

Kompostitarkastuksia on suunnitteilla ympäri maan. Jyväskylän seudulla tarkastukset alkavat ensi vuoden puolella.

Suurin osa asukkaista hoitaa biojätteiden kompostoinnin asianmukaisesti. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jyväskylän seudulla tarkastettiin harjoitusmielessä viime kesänä 500 kompostia. Niistä 85 prosenttia oli täysin kunnossa.

– Se oli todella loistava tulos! Lisäksi annoimme osalle kiinteistön omistajista opastusta kompostointiin ja hyvin nopeasti päästiin yli 90 prosentin, kertoo Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.

Jyväskylän seudulla osataan siis kompostoida.

Lämpöeristetyssä kompostorissa biojätteiden käsittely onnistuu ympäri vuoden. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Se ei ole mikään ihme, sillä Jyväskylän jätehuoltomääräykset (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki) ovat vaatineet biojätteen lajittelua omakotikiinteistöillä jo parikymmentä vuotta.

Jyväskylä oli aikanaan isommista kaupungeista ensimmäisiä, joka otti käyttöön biojätteen erilliskeräyksen.

– Tällainen vaatimus omakotiasukkaille on edelleen todella harvinainen, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Tuulia Innala.

Monissa pienissä kunnissa biojätteen erilliskeräys puuttuu edelleen kokonaan. Useiden jätelaitosten alueella niitä kerätään erikseen tietyn kokoisista kiinteistöistä, esimerkiksi yli viiden huoneiston taloista.

Muuta maata tiukemmat säännöt mahdollistaa se, että kunta voi jätehuoltomääräyksillään täsmentää jätehuollon käytäntöjä omalla alueellaan.

Asianmukainen biojätteiden lajittelu ja kompostointi ei ole vaikeaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Omakotiasukkailla on Jyväskylän seudulla kaksi vaihtoehtoa: erillinen biojäteastia portin pielessä tai jätteen kompostointi omalla tontilla.

Jätelakiin tarkasti määritelty biojätteen erilliskeräysvelvoite on vasta tulossa.

– Nyt kun kierrätys on noussut keskusteluun ja jätelaki muuttumassa, pohtivat useamman kunnan jätehuoltoviranomaiset kompostitarkastusten järjestämistä, kertoo Innala.

Tarkastus paljastaa siipeilijät ja huijarit

Jyväskylän seudulla harjoitustarkastuksissa paljastui myös jätehuollon siipeilijöitä. Noin 5 prosentilla kiinteistöistä ei ollut lainkaan jätehuoltoa, kertoo Ström.

– Ikävintä oli se, että löytyi 25 kiinteistöä, joilla ei ollut edes sekajäteastiaa. Siinä herää kysymys: mihin jätteet sieltä viedään?

Osa asukkaista väittää, ettei jätettä synny tai sitten roskat hävitetään omalla tontilla esimerkiksi polttamalla. Tämä on kuitenkin yksiselitteisesti kielletty.

Märkä ja painava biojäte nostaa jätemaksuja, jos se viskataan kuivajätteen sekaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kompostitarkastuksissa löytyvät myös ne, jotka väittävät kompostoivansa, mutta heittävätkin biojätteensä kuivajätepussiin.

– Edelleen Mustankorkean alueen kuivajätepussien sisällöstä reilusti yli 20 prosenttia on biojätettä. Se osuu meidän kaikkien kukkaroon nostamalla kuivajätteen hintaa, sanoo Ström.

Kuivajäte kuljetetaan Jyväskylästä Tampereelle energiapolttoon ja polttolaitokselle maksetaan tonnihinta jätteen vastaanottamisesta.

Kun seassa on paljon märkää ja painavaa biojätettä, se tarkoittaa korkeampaa kuivajätemaksua kaikille asukkaille.

Jyväskylän seudulta kerätty biojäte päätyy biokaasulaitoksen kautta liikennepolttoaineeksi muun muassa paikallisbusseille ja jäteautoille. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Ström toivoo, että biojäte saataisiin kerättyä mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön.

– Meillä on tällä alueella oma biokaasulaitos, jossa siitä valmistetaan liikennepolttoainetta. Lopuksi jäljelle jäävästä materiaalista tehdään multaa istutuksia varten.

Kunnollinen kompostori ei ruoki rottia

Jätehuoltoneuvojat jalkautuvat paikan päälle katsomaan, että ilmoitettu komposti täyttää sille asetetut vaatimukset. Yllätystarkastuksia ei tehdä, vaan käynnistä ilmoitetaan etukäteen kirjeellä.

Jos takapihalta löytyykin kompostin sijaan tunkio, saa omistaja ensi alkuun ohjeistusta.

– Ensisijaisesti pyydämme kiinteistön omistajaa hankkimaan oikeanlaisen kompostorin. Selvää on, että asia on pantava kuntoon, sanoo Ström.

Jos biojätteitä ei pyynnöstä huolimatta hoideta asianmukaisesti, siirtyy asia ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi määrätä asukkaalle sanktion.

Hyvin hoidettu komposti palkitsee tekijänsä ravinteikkaalla mullalla. Kuva: Antro Valo / Yle

Kunnollinen kompostori on lämpöeristetty. Lisäksi siinä pääsee ilma kiertämään, että kompostointi onnistuu, sanoo Ström.

– Joskus kompostori tehdään vanhasta pakastinarkusta, mutta mistä sinne pääsee ilmaa? Jotta maatumisprosessi voi edetä, komposti ei saa olla liian tiivis.

Astian täytyy olla myös suojattu haittaeläimiltä. Hyvän kompostorin sisuksiin eivät pääse käsiksi linnut eivätkä rotat.

Voit keskustella aiheesta tässä 19.11. 23.00 saakka.

.
.